Csalánleves
sponsored links
... vagy csihányleves, ahogy felénk mondják. Ez is egy gyerekkori kedvenc. Nagyon sokszor volt nálunk ez a leves ebédre, de azóta sajnos nem készítettem. Most próbáltam elérni az akkori ízt, de nem sikerült. Konzultáltam a tesómmal, õ eresztékre tippelt, és rántásra és végül nekem lett igazam, de ez sajnos eresztékkel készült. Így is nagyon finom, de van még a fagyasztóban és a következõ adag már rántással lesz, úgy, mint régen. Sokan meg nem ennék semmi pénzért, de nagyon finom és fõleg értékes anyagokat tartalmaz a csalán.
Hozzávalók:
- fél kiló csalán,
- személyenként 1 tojás + 1 egész tojás,
- 1 csésze tej,
- só,
- pár cikk fokhagyma.
A csalánt (kesztyûvel) jól megmostam, majd bõ vízben feltettem fõni. Kb. 10 - 15 percig fõztem, és leöntöttem a levét. Felöntöttem ismét vízzel, hozzáadtam a fokhagymát, a sót és puhára fõztem. A fõvõ levesbe egyenként beletörtem a tojásokat és megfõztem. Egy tojássárgából és a tejbõl habarást (eresztéket) kavartam, majd miután levettem a levest a tûzrõl, hozzáadtam és jól elkavartam. Nagyon finom és egészséges.
A testvérem fõzeléket szokott belõle készíteni, de én még sosem ettem belõle. Egyszer illene azt is kipróbálni.
A testvérem fõzeléket szokott belõle készíteni, de én még sosem ettem belõle. Egyszer illene azt is kipróbálni.