Csalánfõzelék suszterpityókával
sponsored links
Igazából ezt a finomságot még áprilisben fõztem a Székely Konyhának, de megfeledkeztem róla, hogy beblogoljam. Aztán gondolkodtam, egyáltalán érdemes-e most beblogolni, amikor a csalán már rég nagyobb annál, amekkora ehhez a fõzelékhez kell. Aztán arra gondoltam, hogy a magashegyi legelõkön, erdei tisztásokon még mindig lehet zsenge csalán, amibõl finom ez a fõzelék. Jelzem, ilyen fõzeléket gyerekkoromban nem igazán ettünk, mert édesanyám nem szereti sem a spenót-, sem a csalánfõzeléket. Miután saját háztartásom lett, Mária néninél, kedvenc szomszédasszonyomnál kóstoltam meg némi fenntartással és "finnyogással", de lévén õ sokkal idõsebb, mint én, szégyelltem visszautasítani. S milyen jó, hogy így történt, mert kiderült, szeretem és azóta én is fõzöm a Mária néni receptje szerint.
Csalánfõzelék suszterpityókával
Elkészítési idõ: 30-40 perc. A csalán rendkívül gazdag különféle ásványi sókban és több vasat tartalmaz, mint a spenót. Fogyasztásra csak a zsenge, frissen kibújt levelek alkalmasak, szedéséhez húzzunk gumikesztyût.
Fõzelék: kb. 1 kg zsenge csalánlevél, 2-3 cikk fokhagyma, 2-3 dl tej, só, 1-2 evõkanál liszt, 1-2 evõkanál olaj, ecet és cukor.
Suszterpityóka: személyenként ...