Csalánfõzelék
sponsored links
Aki szereti a spenótot, az még jobban fogja szeretni a csalánt. Ki ne hagyjátok ha lehetõségetek van ezt a csak tavasszal szedhetõ finomságot, kóstoljátok meg.
Hozzávalók:
2 liter csalán
5 dkg vaj
1 kanál liszt (most rizslisztet használtam)
3-4 dl tej
1 dl tejszín
3-4 cikk fokhagyma
só
bors
szerecsendió
A csalán leveleit lecsípkedjük, több vízben alaposan megmossuk, majd bõ, lobogó, sós vízben 10 percet fõzzük. Leszûrjük.
A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és habzásig forraljuk, közben kevergetjük. Beleszórjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük a hideg tejjel és további kevergetjük. Annyi tej kell hozzá, amennyitõl vastag, tejfölszerû marad a mártásunk. Eleinte úgy tûnik csomós lesz, de ha tovább kevergetjük csodálatosan egynemûvé válik. Sózzuk, borsozzuk, pár csipet frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, végezetül pedig beleöntjük a tejszínt is. Ha a mártásunk megfõtt beletesszük a csalánt és összerottyantjuk az egészet.
Most buggyantott tojással és puliszkával ettem, de bármilyen fõzelékfeltéttel finom .