Csal?nos, j?d?sf?lgomb?s leves hajdin?val
sponsored links
Eur?p?ban ?s itthon sem volt r?gen a konyh?ban k?l?n?sen kedvelt a j?d?sf?lgomba, kev?ss? tudunk fogyaszt?s?r?l, nincsenek r?gi j?d?sf?l?s receptjeink. A szokatlan kin?zet? ?s ?llag? gomba t?pl?lkoz?si er?nyei k?z?tt sorolj?k, hogy kal?riaszeg?ny, de j?l eltel?t? gomba, feh?rje-, rost-, vitamin- ?s ?sv?nyianyag-forr?s. ?rdemes teh?t fogyasztani nem ?ppen bizalomgerjeszt? kin?zete ellen?re. Furcsa ?llaga, megjelen?se azonban egyben a kulin?ris ?rt?k?t is jelenti. B?r gomba?ze nincs, porcos darabk?ira j? r?harapni az ?telben. ?ztelens?ge miatt f?szerezni intenz?vebben kell, ?s ?rdemes s?t?t sz?neihez olyan sz?n? alapanyagokat t?rs?tani, amikkel ?tv?gygerjeszt?v? v?lik az ?tel. Elk?sz?t?s: 1 kisebb kock?ra v?gott v?r?shagym?t ?s 1 gerezd fokhagym?t kis olajon ?vegesre pir?tunk, majd hozz?adunk ?zl?s szerinti mennyis?gben, el?zetesen blans?rozott ?s ?sszev?gott, p?r leveles csal?nhajt?st ?s szint?n ?zl?s szerinti mennyis?gben, j?d?sf?lgomb?t is (a nagyobb darabokat ?sszev?gva). Fel?ntj?k v?zzel, s?zzuk, t?rt borssal, bab?rlev?llel ?s szerecsendi?val f?szerezz?k. Ha felforrt, p?r kan?l hajdin?t hozz?adva k?szre f?zz?k. Hajdina helyett vagy mell? ?thet?nk a levesbe toj?st vagy kock?ra v?gott toj?slep?ny is lehet a levesbet?t. Mindezekkel m?r nem csak leves, hanem egyt?l?tel lesz.