csak4...
sponsored links
MĂĄr többször, több posztban is nyilvĂĄnvalĂłvĂĄ tettem, hogy nem bĂrom a pazarlĂĄst. ValamiĂ©rt rossz Ă©rzĂ©ssel tölt el, hogy kihajĂtok valamit, ami egykoron ehetĂ” volt. A mi generĂĄciĂłnk gyerekkorĂĄban szerintem napi szinten hallgatta meg, hogy bezzegazetiĂłpgyerekek, biztos ez lehet az oka :D vĂ©gĂŒl eljutott hozzĂĄm az ĂŒzenet, lĂ©nyeg a lĂ©nyeg, hogy mindig arra törekszem, hogy mentsem ami menthetĂ”. A csak4hozzĂĄvalĂł tĂ©ma pedig , Ășgy emlĂ©kszem egy gasztrobloggerek közötti versengĂ©s tĂ©mĂĄja volt Ă©s nĂĄlam kicsit be is Ă©kelĂ”dött. MĂĄr-mĂĄr lassan sportot Ă»zök abbĂłl, hogy hogy lehet a lehetĂ” legkevesebb hozzĂĄvalĂłbĂłl, rövid idĂ” alatt minĂ”sĂ©gi, frissroppanĂłs Ă©telt az asztalra tenni, persze ez alĂłl vannak kivĂ©telek, a hĂșsvĂ©ti bĂĄrĂĄnylapockĂĄt egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt punnyasztottam a sĂŒtĂ”ben, vaskos zsĂrban, 90 fokon, tehĂĄt nem kifejezetten könnyed tavaszi Ă©tel volt :D nade ezek a kivĂ©telek erĂ”sĂtik a kivĂ©teleket Ă©s engem, derĂ©kban.
Volt tehĂĄt egy rövid Ășton lejĂĄrni kĂ©szĂŒlĂ” leveles tĂ©sztĂĄm, egy fĂ©l doboz mascarpone, Ă©s nĂ©mi friss gyĂŒmölcs, illetve 3-4 ek. kefĂr lötyögött egy pohĂĄrka aljĂĄn. Jah Ă©s egy szottyos citrom. Ezek azok a tĂ©telek, amik nĂ©lkĂŒl ez a desszert nem kĂ©szĂŒlhet el, se könnyen, se gyorsan, ezĂ©rt Ă©n a hozzĂĄvalĂłk közĂ© kizĂĄrĂłlag ezeket sorolom, azt remĂ©lve, hogy egy kevĂ©s porcukor Ă©s nĂ©mi mĂ©z minden hĂĄztartĂĄsban alapfelszereltsĂ©g.
A sĂŒtĂ” elĂ”melegĂtĂ©se 200 fokra nem fogyaszt el kalĂłriĂĄt. A leveles tĂ©szta ki nem nyĂșjtĂĄsa szintĂ©n keveset Ă©get el, a kiszaggatĂĄsa 6 egyenlĂ”, kb. 6 cm ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ» körrĂ© szintĂ©n nem szĂĄmottevĂ” sem idĂ”ben, sem bonyolultsĂĄgban. EzutĂĄn van egy kihagyhatatlanul fontos lĂ©pĂ©s, felvert tojĂĄssal meg kell kenni a sĂŒtĂ”papĂrra helyezett köröket Ă©s porcukorral szĂ©pen be kell borĂtani.
Ennyit a tĂ©szta rĂ©szĂ©rĂ”l, kb. 10 perc alatt pirosra kell sĂŒtni.
A krĂ©m sem lett ettĂ”l sokkal nehĂ©zkesebb. A mascarpone krĂ©met, aminek a mennyisĂ©gĂ©t abszolĂșt nem tudom megmondani, de nem is lĂ©nyeges szerintem, nagyjĂĄbĂłl egy 500g-os kerek doboznak a fele lehetett, amit fellazĂtottam a kefĂrrel Ă©s hozzĂĄtettem nĂ©mi mĂ©zet, ĂzlĂ©s szerint, ki mennyire Ă©desszĂĄjĂș, Ășgy adagoljon, illetve egy citrom összes levĂ©t Ă©s jĂłl kikevertem. Ezzel kĂ©sz voltam, mire megsĂŒltek a kis tĂ©sztakarikĂĄim.
Egy kicsit hagytam Ă”ket kihĂ»lni, aztĂĄn rĂĄ a krĂ©m, a gyĂŒmölcs Ă©s mivel fĂ©lhedonista vagyok, a tetejĂ©re mĂ©g kerĂŒlt egy kevĂ©s mĂ©z Ă©s egy pici (vagon) porcukor.
Az törtĂ©nik az ember szĂĄjĂĄban, hogy a kicsit sĂłs alaptĂ©sztĂĄt tökĂ©letesen egyensĂșlyozza az Ă©des, habos krĂ©m, Ă©s a mĂ©zes tĂșlkapĂĄst tökĂ©letesen oldja fel a friss gyĂŒmölcs Ă©s a kefĂr savanykĂĄssĂĄga. EgyszĂłval gyors, tökĂ©letes, egĂ©szsĂ©ges meg blablabla, vagy csak egyszerĂ»en brutĂĄlisan finom, mert Ă©n akkor is megennĂ©m, ha egĂ©szsĂ©gtelen lenne, annyira jĂł :D