Csak lazán, amolyan görögösen?
sponsored links
Ha megkóstolod, ez lesz az egyik kedvenced! Görögország ugyanis egyet jelent a csodálatos ízek világával is, és ha már nem elõször utazunk, ebbe a gyönyörû országba, bizonyosan egy gasztronómiai ámokfutással kezdjük meg nyaralásunkat? Persze, ha valaki hazatér a görög nyaralásból, az elsõk közt idézi fel a tipikus ízeket, illatokat. Az olívaolaj, a friss zöldségek, a speciális fûszerekkel készült húsételek mind-mind a görög konyha sajátja.
Íme, egy kis ízelítõ az én görögös sült húsos variációmra, egy kis csavarral. Bombasztikus ízkavalkád társul egyetlen egy szelet szaftos húsban. Próbáld ki, gyorsan elkészíthetõ, mely mellé salátát tálalj, és akár az egészet egy ropogós szelet kenyérrel is kínálhatod még?
Görögös joghurtos sült tarja/*Jamaikai íz kombinációval & Görög salátával
Hozzávalók:
6 szelet tarja
Pác:
? dl olívaolaj
400 g natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma - átnyomva
1 mk oregánó
8 db friss bazsalikom levél - apróra vágva
1 mk kakukkfû
? szál friss rozmaring levél ? apróra vágva
1 mk himalája só
1 mk hétbors fûszer durvára darált ? vagy õrölt fekete bors
egy csipet chili pehely
*1 ek jamaikai fûszerkeverék - Ázsiai boltban lehet megvásárolni
Görög saláta
Hozzávalók:
feta sajt
uborka
paradicsom
paprika
lilahagyma
olívabogyó
olívaolaj
bazsalikom
só
citrom leve
Elkészítés:
A fenti hús pác hozzávalókat tedd egy tálba, és jól keverd össze.
Ezt követõen tedd bele a hús szeleteket. Pácold legalább 30 percen vagy egy éjszakán keresztül, minél tovább pácolod, annál jobb lesz.
Addig készítsük el a salátát. Az uborkát megtisztítjuk, és a paprikával, paradicsommal együtt felkockázzuk. A lilahagymát felszeleteljük, és egy tálba összekeverjük a többi zöldséggel.
Hozzáadjuk az olívabogyót, olíva olajat, csipet sót és bazsalikomot, majd az egészet óvatosan átforgatjuk.
Egy tányérra halmozzuk, a tetejére feta sajtot teszünk ? kockázva, egészben vagy morzsolva -, de ha nincs otthon elhagyható, így is nagyon finom lesz.
Ezt követõen egy serpenyõbe olíva olajat hevítünk, és kisütjük a húsokat, de akár grillezheted is, vagy egy tepsibe téve a sütõben is megsütheted.
Kínálásnál citrom karikával díszítjük, akár egy ropogós szelet kenyérrel is tálalhatjuk.
? A görög tradicionális konyha egyszerre egészséges és finom is, azonban ezen nem is csodálkozhatunk túl sokat, hiszen a görög ételekhez a legjobb minõségû alapanyagokat használják fel, amelyek már önmagukban is ígéretesek, mint például az olíva bogyók, friss zöldségek, gyümölcsök, jó minõségû húsok, frissen fogott halak, és persze az elmaradhatatlan olívaolaj.
Jó étvágyat!
Klarissza
Íme, egy kis ízelítõ az én görögös sült húsos variációmra, egy kis csavarral. Bombasztikus ízkavalkád társul egyetlen egy szelet szaftos húsban. Próbáld ki, gyorsan elkészíthetõ, mely mellé salátát tálalj, és akár az egészet egy ropogós szelet kenyérrel is kínálhatod még?
Görögös joghurtos sült tarja/*Jamaikai íz kombinációval & Görög salátával
Hozzávalók:
6 szelet tarja
Pác:
? dl olívaolaj
400 g natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma - átnyomva
1 mk oregánó
8 db friss bazsalikom levél - apróra vágva
1 mk kakukkfû
? szál friss rozmaring levél ? apróra vágva
1 mk himalája só
1 mk hétbors fûszer durvára darált ? vagy õrölt fekete bors
egy csipet chili pehely
*1 ek jamaikai fûszerkeverék - Ázsiai boltban lehet megvásárolni
Görög saláta
Hozzávalók:
feta sajt
uborka
paradicsom
paprika
lilahagyma
olívabogyó
olívaolaj
bazsalikom
só
citrom leve
Elkészítés:
A fenti hús pác hozzávalókat tedd egy tálba, és jól keverd össze.
Ezt követõen tedd bele a hús szeleteket. Pácold legalább 30 percen vagy egy éjszakán keresztül, minél tovább pácolod, annál jobb lesz.
Addig készítsük el a salátát. Az uborkát megtisztítjuk, és a paprikával, paradicsommal együtt felkockázzuk. A lilahagymát felszeleteljük, és egy tálba összekeverjük a többi zöldséggel.
Hozzáadjuk az olívabogyót, olíva olajat, csipet sót és bazsalikomot, majd az egészet óvatosan átforgatjuk.
Egy tányérra halmozzuk, a tetejére feta sajtot teszünk ? kockázva, egészben vagy morzsolva -, de ha nincs otthon elhagyható, így is nagyon finom lesz.
Ezt követõen egy serpenyõbe olíva olajat hevítünk, és kisütjük a húsokat, de akár grillezheted is, vagy egy tepsibe téve a sütõben is megsütheted.
Kínálásnál citrom karikával díszítjük, akár egy ropogós szelet kenyérrel is tálalhatjuk.
? A görög tradicionális konyha egyszerre egészséges és finom is, azonban ezen nem is csodálkozhatunk túl sokat, hiszen a görög ételekhez a legjobb minõségû alapanyagokat használják fel, amelyek már önmagukban is ígéretesek, mint például az olíva bogyók, friss zöldségek, gyümölcsök, jó minõségû húsok, frissen fogott halak, és persze az elmaradhatatlan olívaolaj.
Jó étvágyat!
Klarissza