Csacsifüle
sponsored links
Imádom a régi idõk süteményeit.
Kutatom is õket és a legizgalmasabb az, ha olyan süteményes könyv akad a kezembe, aminek a lapjai már megsárgultak és még szét is van esve.
Ezekben a könyvekben vannak ugyanis a legfinomabb nyalánkságok.
Ez is egy olyan recept, amirõl már az elsõ pillantásból tudtam, hogy kedvenc lesz. Eredetileg baracklekvárral írja, de nyugodtan tegyünk bele olyan lekvárt, ami éppen van otthon.
Én a meggy mellett döntöttem, már csak azért is, hogy a porcukor köpeny édességét enyhítsem vele. A savanykás meggylekvár ugyanis nagyon jól ellensúlyozza a porcukrot és ezzel a porhanyós tésztával valami elképesztõen finom ez a sütemény!
Zéé is csak ennyit kérdezett nagy kerek szemekkel, miután megkóstolta:
“Ilyet.. eddig.. miért nem.. csináltál?!”
A leírás alatt Videót is megnézhetsz az elkészítésérõl!
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg zsír
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztõ
- 1 ek porcukor
- 3 púpos ek tejföl (vagy több, szükség szerint)
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- egy kis üveg sûrû lekvár, tetszés szerint (nálam meggy)
A forgatáshoz:
- vaníliás porcukor
Elkészítés
- A zsírt habosra keverjük, majd beledolgozzuk az élesztõt is.
- Ezután a liszttel, sóval, porcukorral és a tejföllel tésztává gyúrjuk. Frissentartó fóliába csomagolva egy éjszakára hûtõbe tesszük.
- Másnap lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
- Mindegyikre egy kevéske lekvárt teszünk (kb fél tk, többet nem) és félbehajtjuk úgy, hogy a teteje ne fedje teljesen az alját. Picit lenyomkodjuk.
- Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk õket és 180 °C-ra elõmelegített sütõben kb 15 perc alatt megsütjük a csacsifüleket.
- Amint kivettük a sütõbõl, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk az összeset.
Ebbõl az adagból 4-5 tepsi sütemény attól függõen, hogy milyen vastagra nyújtjuk, ez 68-80 db Csacsifülét jelent.
A magas zsírtartalomnak köszönhetõen légmentes fémdobozban sokáig eláll, de ehhez hatalmas önuralom kell.
Én szóltam.
Ezt a receptet Videón is megnézheted, csak kattints az alábbi képre, hogy elinduljon:
Ha szereted az ilyen Recept Videókat, iratkozz fel a YouTube csatornámra, ahova folyamatosan töltöm majd fel õket.
Magát a videót is lájkolhatod a YouTube-on.
Minden lájkot és feliratkozást nagyon köszönök!
Ne felejts el követni a Facebook-on is, hogy elsõként értesülj az újdonságokról, új receptekrõl és új videókról!
Mentés
Mentés