Créme brulée

2011-09-25

sponsored links


Ha nagyobbik fiamnak névnap vagy születésnapja van, ez a kötelezõ desszert, annyira szereti. Na, azért nem kergettük a szárnyas zongora körül, hogy ezt egye, de nála ez a non plus ultra:-) Rengeteg variációja van, többet ki is próbáltam, de nálam Anthony Bourdain: Francia bisztrókonyha - c. könyvében található vált be leginkább. Nincs benne rizikó, elronthatatlan és tuti lesz sok hû, meg ha! Recept:

Hozzávalók 8 brulées tálkához:
9 dl zsíros habtejszín, 1 rúd vanília, 170 g kristálycukor, 10 tojássárgája, 80 g barnacukor.

A tejszínt egy lábosba öntjük a felvágott vaníliarúd társaságával és a kristálycukor felét, majd felforraljuk. A tojássárgákat egy másik edényben a megmaradt kristálycukorral enyhén habosra és halványsárgára keverjük. Mikor felforrt az illatos tejszín, kicsit visszahûtjük és nagyon lassan, óvatosan, apránként hozzákeverjük a sárgájához. A vaníliahüvelybõl még kikaparjuk a magokat, majd kidobjuk.
Melegítsük elõ a sütõt 150 fokra, a kis tûzálló brulées tálkákat magasabb falú tepsibe tesszük, és beleöntünk annyi vizet, hogy félig ellepje õket. Majd betoljuk a sütõbe  45 percre, míg tetejük enyhén meg nem szilárdul és aranybarna lesz.
Mikor kész, szobahõmérsékletûre hagyjuk kihûlni. Éjszakára lefedve tegyük a hûtõbe.
Tálalás elõtt szórjuk meg mindegyik brulée tetejét egy-egy evõkanál barna cukorral (én sima kristálycukrot használtam), pár csepp vízcsepp a cukorra és pirítsuk meg a tetejét konyhai kézifáklyával.  Ennek persze feltétele, hogy legyen ilyen speckó ...

Folytats a blogon ... bakeann.blogspot.com/2011/09/creme-br...

sponsored links

Keres?s