Croque Monsieur ?torony?
sponsored links
Minden ?valamirevaló? bisztró étlapján szerepel. Éppúgy, mint az Eggs Benedict/Benedek tojás. Ennek oka az, hogy mindkét fogás bár egyszerûségében nagyszerû, mégis elkészítésük igényel némi elkötelezettséget és odafigyelést.
Számtalanféleképpen lehet elkészíteni, jelen esetben mondhatjuk, hogy ez a példány a klasszikusabb lehetõségek közül való.
A kovászos parasztkenyerem utolsó morzsáit használtam fel hozzá, ezért is lett torony, mert már csak vékonykákat tudtam szelni a kenyér végébõl. Így viszont kész állapotában úgy fest a Croque Monsieur mint a Niagara vízesés. J
A szendvics lelke a sajttal dúsított sûrû besamel. A többi hasonló, mint egy átlag melegszendvics esetében. Egy feltétele van, a kiváló alapanyagok.
Hozzávalók:
? adag besamelmártás
4 dkg reszelt provolone vagy ementáli finomra reszelve
4 dkg gruyere finomra reszelve
3 szelet speck sonka
1 evõkanál dijoni mustár
Elkészítettem a besamelt, ez egy gyors változat. 4,5 dkg vajat felolvasztottam és hozzáadtam 4,5 dkg liszttel alaposan elkevert 6 dl tejet. Lassú tûzön, folyamatosa keverés mellett sûrûre fõztem. Sóztam borsoztam, frissen reszelt szerecsendióval fûszereztem. Az egynegyedét serpenyõbe átöntöttem és hozzáadtam a sajtokat. Közepes hõnél hagytam, hogy elolvadjanak a mártásban.
A 3 szelet parasztkenyeret megpirítottam. A két alsót megkentem dijoni mustárral és befedtem õket sonkával. A két-két szint közé sajtos besamelt kanalaztam, majd egymásra illesztettem õket. Végül befedtem a harmadik szelet kenyérrel és besamelt kanalaztam rá.
200 C fokra elõmelegített sütõben addig sütöttem, amíg pöttyökben megbarnult és megfolyt a sajtos besamelmártás.Azonnal tálaltam.
Mondhatom, hogy a Croque Monsieur méltán van jelen az említésre méltó bisztrók étlapján!
Két napra rá elkészítettem az "oldalbordáját" is. Errõl legközelebb mesélek! J