Cronut (alias krofánk) készítése fázisfotókkal
sponsored links
Fánk, mert még tart a báli szezon és mert idén még nem is sütöttem fánkot; krofánk, mert felpiszkálta már legalább fél éve az agyamat.
Ez a cronut (ejtsd: kronát) cucc nagyon kezdett valamikor tavaly beszivárogni a köztudatba, de aztán én úgy vettem észre, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tûnt.
Sokan megállapították, hogy el sem lehet készíteni, holott nyilván el lehet, hisz pl. Amerikában nagyon kelendõ ez a péksütemény.
Egyébként a croissant és a fánk házasságából született ez a finomság.
Itthon állítólag 1-2 helyen próbálkoztak az árusításával, de nem olvastam olyat, hogy maradéktalanul elégedettek lettek volna a kivitelezésével. Vevõ szemszögbõl.
Miután most már akár szakmai szemmel is tudom nézni ezt a kis fánkocskát, teljesen megváltozott a hozzáállásom.
A kivitelezését tekintve elõször azt mondtam: ?oh, sima liba, vajas tészta, szaggat, süt, menni fog?. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ezzel a tésztával bizony nehezebb bánni, mint gondoltam.
Cronut
Eddig is tudtam, hogy el KELL készítenem, de ma reggel úgy keltem fel, hogy ez az a nap, amikor neki is állok végre.
Talán nem véletlenül, mert végzett cukrászként eztán már a szakmai hátterét is jobban átlátom, ami nem volt éppen hátrány. Kijelenthetem, hogy ez nem az a fánk, amit csak összedobsz és falhatod is.
Az alapja egyfajta leveles tészta (ami szerintem némi korrekcióra szorul) és bár azt gondolnánk simán leveles tésztát sütünk ki bõ olajban ? és nem lesz nagy kunszt sem konyhatechnológiailag, sem a fogyasztási élményt tekintve ? menet közben rájövünk ezért bizony meg kell küzdenünk.
Nem mindegyik példány sikerült. Szanaszét szakadt a tészta, aminek nem szabadott volna, mert kisül belõle a zsiradék, de nem tudtam mit tenni.
Élesztõs és mivel nemtettem hûtõbe, mint egy pozsonyi kiflit, hogy ne induljon be az élesztõ, beindult. Nehéz volt vele dolgozni és nem tagadom elküldtem közben melegebb éghajlatra és lelki szemeim elõtt azt is láttam, ahogy az egészet kihajítom a kukába, de aztán úgy gondoltam akármi lesz kisütöm, hátha. És jól tettem.
Mondom, nem vagyok maradéktalanul elégedett vele, azt hiszem hamarosan új tésztával fogok próbálkozni, ami jobban viseli a megpróbáltatásokat, hogy többször lehessen hajtogatni és ezáltal még több levél képzõdjön a kis fánkocskáimban.
Megrögzött egészséges életmódot folytató emberek most ne nézzenek ide, mert ezt a fánkot bõ olajban sütjük, mint szalagos társát és bizony a levelek miatt kicsit jobban magába is szívja azt, bár nem zavaró módon.
A kérdés felesleges is, fel se tedd: nem lehet sütõben sütni. Vannak dolgok, amiket bõ zsiradékban kell és pont.
De azért van pár fánk recept a blogon ezen kívül:
Farsangos fánk recept
Amerikai fánkocskák
Nutellás muffin fánk sütõben sütve
Churros (mexikói fánk)
?Enyves ujjak?
Képviselõfánk
Profiterol
Egyébként azt tudni kell, hogy pazarló a tészta, mert a leesõ részeket nem tudod úgy összegyúrni, mint egy pogácsa esetében, de a kis gömböcöket is ki lehet sütni, hála a vaníliának és a citromhájnak, finom ízû ropogtatni valót kapunk.
Kb. 10 db-hoz:
40 dkg liszt
1 dl tej
kb. 1 dl víz
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztõ
5 gr só
1 tojás sárgája
vanília aroma
1/2 citrom reszelt héja
18 dkg hideg margarin
A hadmûvelet ugyanaz, mint a vajas tésztánál, fázisfotókkal mindezt itt találod.
A lisztbõl vegyél el 2 dkg-t és gyúrd a margarinhoz. Formázz belõle lapos kis négyzetet és tedd félre.
Ezután jöhet az ?elõtészta? összeállítása.
A tejben keverd el a tojássárgáját, cukrot, élesztõt és add a liszthez.
Löttyints bele egy kis vanília aromát, majd kezdd gyúrni.
Annyi vizet adj hozzá (fokozatosan), hogy nem ragacsos, sima tésztát kapj.
Takard le és hagyd állni 1 órán át.
Ahogy ez meg volt, ne gyúrd át. A gombócból a francia krémesnél leírtak szerint húzz 4 ?csücsköt? és középre tedd oda a margarint. Csomagold be és nyújtsd ki.
Ha nem baj, nem írom le újra a folyamatot. Ugyanúgy kétszer kell pihentetésekkel szimpla, duplát hajtani.
1/2-1/2 órát pihen a hajtások közt (minden szimpla-dupla után). Én nem tettem hûtõbe, ezért kissé meg is kelt közben szobahõmérsékleten. Lehet letakarva beteheted a hûtõbe, legalább a margarin is kissé visszadermed, mert ennél az nem árt.
Nekem nyújtáskor kibuggyant itt-ott a margarin, kiszakadt a tészta, amit eddig sosem sikerült elérnem. Nem lehet nagyon vékonyra nyújtani, mint a krémes tésztáját, hagyjuk vastagabbra nyugodtan, bár akkor a levelek sem szép vékonyak lesznek. (Majd egy másik tésztával szép vékonyra készítjük! )
Na, ahogy megvagyunk az utolsó pihentetéssel is kinyújtjuk az egészet. Nekem kb. 1,5-2 cm vastagra sikerült.
Kiszaggatjuk. Nagyjából 10 cm átmérõjû szaggatóval, a közepüket meg kb. 3 cm-essel.
Már láthatjuk a leveleket.
Látszanak a rétegek.
A kiszúrt közepekkel együtt hagyjuk pihenni, letakarjuk nedves konyharuhával ismét egy fél órácskára.
Pihennek a nyers tészták.
Addig az olajat felhevítjük. Ennél a fánknál is különösen fontos, hogy jó forró legyen az olaj.
Amikor kezdjük sütni arra figyeljünk, hogy ami kelesztés közben a fánk teteje, az legyen sütéskor alul, így megtartja a szép formáját. Ha nem fordítjuk meg, elcsúsznak a rétegek. Ne kérdezd miért.
Addig sütjük mindkét oldalán, míg szép színt kapnak.
Sülnek a fánkocskák.
Papírtörlõre szedjük õket, óvatosan leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot és hagyjuk hûlni.
Ekkor kezdhetünk elgondolkodni a cicomázáson.
Én fondantba mártottam õket és cukorral szórtam. Nagyon kis helyes farsangi példányok lettek!
A fondánt én most készen vettem. Eszterházy fondantként lehet kapni itt-ott, keress rá a neten. Nem vészes az ára.
De az itt leírt módon magad is elkészítheted.
Kedvedre színezheted, ízesítheted és dekorálhatod.
Nekem brutálisan bejönnek ezek a fánkocskák. Annak ellenére, hogy a tészta szívás volt, tök jól sikerültek és mit ne mondjak a cukormázért egyenesen sikítanak a kis karikák.
Látjátok azokat a rétegeket? Mondjuk azt nem tudom, hogy ?túl? lehet-e hajtogatni a tésztát, de egyszer mindenképpen ki fogom próbálni, hogy többször hajtogatom meg. Plusz egyszer élesztõ nélkül is. Mától crofánkon fogunk ÉLNI!
Cronut csendélet
Jah, ha akarjuk, meg is tölthetjük?.majd? el is felejtettem, mert én ilyennel nem foglalkoztam.
Szerintem az ízén kívül már csak a látványért is mindenképpen megéri elkészíteni legalább egyszer!
Ha tetszett, amit láttál, csatlakozz hozzám a Facebookon is, épp JÁTÉK is fut!
Miket készíthetnél még házilag?
Túró Rudi
Paula
Krémtúró
Pillecukor
Oreo keksz
Mogyorónugát
Mogyorókrém (nutella)
Marcipán
De kereshetsz kedvedre a betûrendes Tartalomjegyzékben is.
Forrás: Farkas Vili (Miele)
Ez a cronut (ejtsd: kronát) cucc nagyon kezdett valamikor tavaly beszivárogni a köztudatba, de aztán én úgy vettem észre, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tûnt.
Sokan megállapították, hogy el sem lehet készíteni, holott nyilván el lehet, hisz pl. Amerikában nagyon kelendõ ez a péksütemény.
Egyébként a croissant és a fánk házasságából született ez a finomság.
Itthon állítólag 1-2 helyen próbálkoztak az árusításával, de nem olvastam olyat, hogy maradéktalanul elégedettek lettek volna a kivitelezésével. Vevõ szemszögbõl.
Miután most már akár szakmai szemmel is tudom nézni ezt a kis fánkocskát, teljesen megváltozott a hozzáállásom.
A kivitelezését tekintve elõször azt mondtam: ?oh, sima liba, vajas tészta, szaggat, süt, menni fog?. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ezzel a tésztával bizony nehezebb bánni, mint gondoltam.
Cronut
Eddig is tudtam, hogy el KELL készítenem, de ma reggel úgy keltem fel, hogy ez az a nap, amikor neki is állok végre.
Talán nem véletlenül, mert végzett cukrászként eztán már a szakmai hátterét is jobban átlátom, ami nem volt éppen hátrány. Kijelenthetem, hogy ez nem az a fánk, amit csak összedobsz és falhatod is.
Az alapja egyfajta leveles tészta (ami szerintem némi korrekcióra szorul) és bár azt gondolnánk simán leveles tésztát sütünk ki bõ olajban ? és nem lesz nagy kunszt sem konyhatechnológiailag, sem a fogyasztási élményt tekintve ? menet közben rájövünk ezért bizony meg kell küzdenünk.
Nem mindegyik példány sikerült. Szanaszét szakadt a tészta, aminek nem szabadott volna, mert kisül belõle a zsiradék, de nem tudtam mit tenni.
Élesztõs és mivel nemtettem hûtõbe, mint egy pozsonyi kiflit, hogy ne induljon be az élesztõ, beindult. Nehéz volt vele dolgozni és nem tagadom elküldtem közben melegebb éghajlatra és lelki szemeim elõtt azt is láttam, ahogy az egészet kihajítom a kukába, de aztán úgy gondoltam akármi lesz kisütöm, hátha. És jól tettem.
Mondom, nem vagyok maradéktalanul elégedett vele, azt hiszem hamarosan új tésztával fogok próbálkozni, ami jobban viseli a megpróbáltatásokat, hogy többször lehessen hajtogatni és ezáltal még több levél képzõdjön a kis fánkocskáimban.
Megrögzött egészséges életmódot folytató emberek most ne nézzenek ide, mert ezt a fánkot bõ olajban sütjük, mint szalagos társát és bizony a levelek miatt kicsit jobban magába is szívja azt, bár nem zavaró módon.
A kérdés felesleges is, fel se tedd: nem lehet sütõben sütni. Vannak dolgok, amiket bõ zsiradékban kell és pont.
De azért van pár fánk recept a blogon ezen kívül:
Farsangos fánk recept
Amerikai fánkocskák
Nutellás muffin fánk sütõben sütve
Churros (mexikói fánk)
?Enyves ujjak?
Képviselõfánk
Profiterol
Egyébként azt tudni kell, hogy pazarló a tészta, mert a leesõ részeket nem tudod úgy összegyúrni, mint egy pogácsa esetében, de a kis gömböcöket is ki lehet sütni, hála a vaníliának és a citromhájnak, finom ízû ropogtatni valót kapunk.
Kb. 10 db-hoz:
40 dkg liszt
1 dl tej
kb. 1 dl víz
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztõ
5 gr só
1 tojás sárgája
vanília aroma
1/2 citrom reszelt héja
18 dkg hideg margarin
A hadmûvelet ugyanaz, mint a vajas tésztánál, fázisfotókkal mindezt itt találod.
A lisztbõl vegyél el 2 dkg-t és gyúrd a margarinhoz. Formázz belõle lapos kis négyzetet és tedd félre.
Ezután jöhet az ?elõtészta? összeállítása.
A tejben keverd el a tojássárgáját, cukrot, élesztõt és add a liszthez.
Löttyints bele egy kis vanília aromát, majd kezdd gyúrni.
Annyi vizet adj hozzá (fokozatosan), hogy nem ragacsos, sima tésztát kapj.
Takard le és hagyd állni 1 órán át.
Ahogy ez meg volt, ne gyúrd át. A gombócból a francia krémesnél leírtak szerint húzz 4 ?csücsköt? és középre tedd oda a margarint. Csomagold be és nyújtsd ki.
Ha nem baj, nem írom le újra a folyamatot. Ugyanúgy kétszer kell pihentetésekkel szimpla, duplát hajtani.
1/2-1/2 órát pihen a hajtások közt (minden szimpla-dupla után). Én nem tettem hûtõbe, ezért kissé meg is kelt közben szobahõmérsékleten. Lehet letakarva beteheted a hûtõbe, legalább a margarin is kissé visszadermed, mert ennél az nem árt.
Nekem nyújtáskor kibuggyant itt-ott a margarin, kiszakadt a tészta, amit eddig sosem sikerült elérnem. Nem lehet nagyon vékonyra nyújtani, mint a krémes tésztáját, hagyjuk vastagabbra nyugodtan, bár akkor a levelek sem szép vékonyak lesznek. (Majd egy másik tésztával szép vékonyra készítjük! )
Na, ahogy megvagyunk az utolsó pihentetéssel is kinyújtjuk az egészet. Nekem kb. 1,5-2 cm vastagra sikerült.
Kiszaggatjuk. Nagyjából 10 cm átmérõjû szaggatóval, a közepüket meg kb. 3 cm-essel.
Már láthatjuk a leveleket.
Látszanak a rétegek.
A kiszúrt közepekkel együtt hagyjuk pihenni, letakarjuk nedves konyharuhával ismét egy fél órácskára.
Pihennek a nyers tészták.
Addig az olajat felhevítjük. Ennél a fánknál is különösen fontos, hogy jó forró legyen az olaj.
Amikor kezdjük sütni arra figyeljünk, hogy ami kelesztés közben a fánk teteje, az legyen sütéskor alul, így megtartja a szép formáját. Ha nem fordítjuk meg, elcsúsznak a rétegek. Ne kérdezd miért.
Addig sütjük mindkét oldalán, míg szép színt kapnak.
Sülnek a fánkocskák.
Papírtörlõre szedjük õket, óvatosan leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot és hagyjuk hûlni.
Ekkor kezdhetünk elgondolkodni a cicomázáson.
Én fondantba mártottam õket és cukorral szórtam. Nagyon kis helyes farsangi példányok lettek!
A fondánt én most készen vettem. Eszterházy fondantként lehet kapni itt-ott, keress rá a neten. Nem vészes az ára.
De az itt leírt módon magad is elkészítheted.
Kedvedre színezheted, ízesítheted és dekorálhatod.
Nekem brutálisan bejönnek ezek a fánkocskák. Annak ellenére, hogy a tészta szívás volt, tök jól sikerültek és mit ne mondjak a cukormázért egyenesen sikítanak a kis karikák.
Látjátok azokat a rétegeket? Mondjuk azt nem tudom, hogy ?túl? lehet-e hajtogatni a tésztát, de egyszer mindenképpen ki fogom próbálni, hogy többször hajtogatom meg. Plusz egyszer élesztõ nélkül is. Mától crofánkon fogunk ÉLNI!
Cronut csendélet
Jah, ha akarjuk, meg is tölthetjük?.majd? el is felejtettem, mert én ilyennel nem foglalkoztam.
Szerintem az ízén kívül már csak a látványért is mindenképpen megéri elkészíteni legalább egyszer!
Ha tetszett, amit láttál, csatlakozz hozzám a Facebookon is, épp JÁTÉK is fut!
Miket készíthetnél még házilag?
Túró Rudi
Paula
Krémtúró
Pillecukor
Oreo keksz
Mogyorónugát
Mogyorókrém (nutella)
Marcipán
De kereshetsz kedvedre a betûrendes Tartalomjegyzékben is.
Forrás: Farkas Vili (Miele)