Croissant, ahogy Michel Roux készíti
sponsored links
Már nagyon vártam a alkalmat, hogy kipróbáljam valamelyik receptet a november végén megjelent Tésztavarázs (T.bálint Kiadó) címû cukrászkönyvbõl. Sokszor lapozgattam, hol az égetett tésztával, hol a brióssal szemeztem, végül egy régi vágyat valósítottam meg: a házi croissant-készítést. A receptet hevenyészve átfutva (hozzávalók csekkolása, hajtogatás, tekerés, oké) még nem sejtettem, hogy ez nem az a gyorsan elkészülõ fajta. Menet közben persze próbáltam gyorsítani a folyamaton (nem vagyok rá büszke) - ti ne tegyétek. A 60 fokon kelesztett vajas tészta csúnya látvány, folyik a vaj mindenütt. Szóval, mint a kelt tésztáknál általában, megint szembesültem a saját türelmetlenségemmel, de a hajtogatási, hûtési procedúra alatt volt alkalmam dolgozni rajta.:)
A végeredmény, amit este 9-kor húztam ki a sütõbõl diadalittasan, feledtetett minden nehézséget, az meg pláne, ahogy Patrik és Panni falta a foszlós, langyos croissant-t.
Hozzávalók 7-8 kisebbhez (a könyvhöz képest fél adag):
1,25 g friss élesztõ (vagy ennek megfelelõ száraz)
1,25 dl langyos tej vagy gabonatej (pl. zabtej)
25 dkg fehér tönkölyliszt ...