COUSCOUS [KUSZKUSZ]
sponsored links
Couscous története
A mai couscous kis szemcsékbõl vagy golyócskákból áll. Dara lisztbõl készül (durumbúzából). Hasonlít polenta-hoz, vagy a búzadarához, csak valamivel nagyobb.
Azonban a couscous kifejezés eredetileg a lisztfeldolgozás módjára utalt. A couscous gyakran készül kölesbõl, árpából vagy egyéb magvakból.
A couscous olyan régi, mint tészta. Bár az tény, hogy sok történész azzal érvel, hogy a couscous régebbre nyúlik vissza mint a tészta, egészen a 10. századig. Tudósok abban is vitatkoznak, hogy a couscous Nyugat-Afrikából vagy Észak-Afrikából (Berber) származik-e.
Manapság, a couscous marokkói specialitásnak minõsül.
A leginkább úgy lehetne leírni, hogy ha a rizs és a tészta házasságot kötne, couscous lenne az utód.
Gyors és könnyen elkészíthetõ akár köretnek, akár salátának, desszertnek. Lehet ízesíteni szinte mindennel: gyümölcs, zöldség, hús, tenger gyümölcsei, gyógynövény vagy fûszer, bármit el lehet képzelni hozzá.
Manapság még mindig készítik otthon házilag: belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gõzöléssel és morzsolással.
A kapott golyócskákat szitán szûrik át, (osztályozzák méret szerint), majd a napon kiszárítják és különbözõképpen ...