COUSCOUS [KUSZKUSZ]

2011-09-06

sponsored links

Couscous története

A mai couscous kis szemcsékbõl vagy golyócskákból áll. Dara lisztbõl készül (durumbúzából). Hasonlít polenta-hoz, vagy a búzadarához, csak valamivel nagyobb. 

Azonban a couscous kifejezés eredetileg a lisztfeldolgozás módjára utalt. A couscous gyakran készül kölesbõl, árpából vagy egyéb magvakból. 

A couscous olyan régi, mint tészta. Bár az tény, hogy sok történész azzal érvel, hogy a couscous régebbre nyúlik vissza mint a tészta, egészen a 10. századig. Tudósok abban is vitatkoznak, hogy a couscous  Nyugat-Afrikából vagy Észak-Afrikából (Berber) származik-e. 
Manapság, a couscous marokkói specialitásnak minõsül.

A leginkább úgy lehetne leírni, hogy ha a rizs és a tészta házasságot kötne, couscous lenne az utód. 
Gyors és könnyen elkészíthetõ akár köretnek, akár salátának, desszertnek. Lehet ízesíteni szinte mindennel: gyümölcs, zöldség, hús, tenger gyümölcsei, gyógynövény vagy fûszer, bármit el lehet képzelni hozzá.

Manapság még mindig készítik otthon házilag: belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gõzöléssel és morzsolással. 
A kapott golyócskákat szitán szûrik át, (osztályozzák méret szerint), majd a napon kiszárítják és különbözõképpen ...

Folytats a blogon ... chez-sandra.blogspot.com/2011/09/cous...

sponsored links

Keres?s