Copfos mákos kifli - Blogkóstolós 16.
sponsored links
Vártam már az újabb Blogkóstoló kiírását, mert az elõzõrõl ismét sikerült lemaradnom. Most szinte elsõként sikerült jelentkeznem, úgyhogy már csak a sorsolásra kellet aludni pár napot. Sherpa Konyhája-t kaptam, ahonnan sok finomságokat sikerült kiválasztanom. Gyorsan átgondoltam melyik is az ami illik húsvétra és esetleg ötletet adhatok más sütni vágyó társaimnak. Copfos kiflijére esett a választásom, amit elõtte igaz nem õ sütött meg, viszont annyira megtetszett nála, hogy gondolkodás nélkül másnap reggelire el is készült.
Köszönöm szépen a receptet!
Copfos mákos kifli
Hozzávalók (10 db):
350 g tk. tönköly búzaliszt
150 g fehér liszt
1 tojás
30 g olvasztott vaj
kb. 2,5 dl langyos tej
25 g friss élesztõ
1 tk. cukor
3 ek. porcukor (nyírfacukorból)
1 kk. só
Töltelék:
200 g darált mák
8 ek. tej
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
4 ek. házi szilvalekvár (nem a keményebb fajtából)
4 ek. nyírfacukor
Elkészítés:
A tésztához a liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojás 2/3-át, a porcukrot és a sót. Morzsoljuk egy pohárba az élesztõt és a cukorral, tejjel keverjük el, majd 15 percig hagyjuk felfutni.
Ezután adjuk a liszthez és kezdjük el összeállítani a tésztát. A végén fokozatosan adjuk hozzá a vajat és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát.
Kelesztõ tálba kelesszük 20 percig, majd gyúrjuk át óvatosan és ismét 20 percre tegyük vissza.
A tejet a cukorral forraljuk fel, adjuk hozzá a darált mákot, a citrom reszelt héját, a citrom levébõl egy kanállal, a házi szilvalekvárt és a csipet sót. Arra figyeljünk, hogy ne legyen száraz a töltelék, ha igényel még a lekvárból nyugodtan adjunk hozzá.
A tésztát vágjuk 10 egyenlõ részre. Formázzunk belõle gombócokat, majd pihentessük 10-15 percig. Nyújtsuk hosszúkásra kb. 27 cm legyen. Tõlünk felfele mérjünk ki 11-12 cm, jelöljük meg és vágjunk 3 egyenlõ szélességû csíkot. Sodorjuk meg egy kicsit, hogy három rudat kapjunk, majd fonjuk össze, a végét csípjük meg. A tölteléket helyezzük el a másik végén, hajtsuk felénk és tekerjük fel úgy, hogy a végét lecsípjük közbe, hogy ne szökjön ki a mák.
Helyezzük a kifliket sütõpapírral bélelt tepsire.
Melegítsük elõ a sütõt 200°C-ra.
A kifliket letakarva kelesszük még 15-20 percig, majd kenjük le a maradék tojással és süssük 20-22 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Köszönöm szépen a receptet!
Copfos mákos kifli
Hozzávalók (10 db):
350 g tk. tönköly búzaliszt
150 g fehér liszt
1 tojás
30 g olvasztott vaj
kb. 2,5 dl langyos tej
25 g friss élesztõ
1 tk. cukor
3 ek. porcukor (nyírfacukorból)
1 kk. só
Töltelék:
200 g darált mák
8 ek. tej
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
4 ek. házi szilvalekvár (nem a keményebb fajtából)
4 ek. nyírfacukor
Elkészítés:
A tésztához a liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojás 2/3-át, a porcukrot és a sót. Morzsoljuk egy pohárba az élesztõt és a cukorral, tejjel keverjük el, majd 15 percig hagyjuk felfutni.
Ezután adjuk a liszthez és kezdjük el összeállítani a tésztát. A végén fokozatosan adjuk hozzá a vajat és gyúrjunk belõle rugalmas tésztát.
Kelesztõ tálba kelesszük 20 percig, majd gyúrjuk át óvatosan és ismét 20 percre tegyük vissza.
A tejet a cukorral forraljuk fel, adjuk hozzá a darált mákot, a citrom reszelt héját, a citrom levébõl egy kanállal, a házi szilvalekvárt és a csipet sót. Arra figyeljünk, hogy ne legyen száraz a töltelék, ha igényel még a lekvárból nyugodtan adjunk hozzá.
A tésztát vágjuk 10 egyenlõ részre. Formázzunk belõle gombócokat, majd pihentessük 10-15 percig. Nyújtsuk hosszúkásra kb. 27 cm legyen. Tõlünk felfele mérjünk ki 11-12 cm, jelöljük meg és vágjunk 3 egyenlõ szélességû csíkot. Sodorjuk meg egy kicsit, hogy három rudat kapjunk, majd fonjuk össze, a végét csípjük meg. A tölteléket helyezzük el a másik végén, hajtsuk felénk és tekerjük fel úgy, hogy a végét lecsípjük közbe, hogy ne szökjön ki a mák.
Helyezzük a kifliket sütõpapírral bélelt tepsire.
Melegítsük elõ a sütõt 200°C-ra.
A kifliket letakarva kelesszük még 15-20 percig, majd kenjük le a maradék tojással és süssük 20-22 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.