Copfos mákos kalácskoszorú
sponsored links
Szeretjük a kalácsot, mert puha, foszlós, ünnepi hangulatot áraszt, mert gyerekkori emlékeket idéz és mert sokféle módon variálható benne töltelék. Tulajdonképpen egy fonott kalácsot készítettem, ami nem hagyományosan van megfonva, mert szerettem volna a külsejét is ünnepi díszbe öltöztetni. Higgyétek el nem nehezebb ezt a jellegzetes copfos fonást elkészíteni, mint pl. a hatos fonást. Igaz, kicsit idõigényesebb, de ez a kalács biztosan egyedi darab lesz majd az ünnepi asztalon. Én most mákkal töltöttem, de túrósan, diósan vagy sós változatban is nagyon finom. A sonkához töltetlenül kínáljuk, töltve pedig desszertként fogyaszthatjuk. Az ünnepre készülve érdemes elkészíteni és meglepni vele a locsolkodókat vagy a családot.
Copfos mákos kalácskoszorú
tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 tojás (2 egész + 1 tojásfehérje)
- 1,5 dl tej
- 2 dkg friss élesztõ
- 12 dkg cukor
- 10 dkg sertészsír
- 1 vaníliás cukor
- csipet só
teteje megkenéséhez:
- 1 tojássárgája
- kevéske tej
mák töltelék:
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet õrölt fahéj
- néhány evõkanál forró tej
- 1 ek lekvár
Elkészítése:
- Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt, az egész cukor mennyiségébõl veszünk el hozzá 1 teáskanállal.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a cukrokkal, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, lekvárral, apránként annyi forró tejet adunk hozzá, amennyitõl kenhetõ állagúvá válik, de nem hígul el. (kb 5-7 ek)
- A 2 egész tojást + 1 tojásfehérjét habosra keverjük a többi cukorral és a vaníliás cukorral.
- A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a csipet sót, hozzáadjuk a cukros tojást, felfuttatott élesztõt és a puha zsírt.
- Tésztát gyúrunk, megdagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen téglalap alakúra (30 cm magas / 33 cm széles) nyújtjuk a tésztát.
- A tészta alsó felét 1 centiméterenként csíkokra vágjuk, 3 szálanként összefonjuk.
- A tészta felsõ részén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd fentrõl hajtogatva elkezdjük összetekerni a tésztát, mint a bejglit szokás.
- Addig tekerjük, míg elérünk a fonott részhez.
- A fonatokat ráhajtogatjuk tésztatekercsre, ügyelve arra, hogy a fonatok vége a tésztatekercs alja alá kerüljön, így nem tudnak majd sütésnél "összeugrani".
- A tésztát koszorúvá formázzuk, sütõpapíros tepsire téve, letakarva kelni hagyjuk, míg bemelegszik a sütõ.
- A sütõt 180°C-ra elõmelegítjük.
- A kalácsot kicsit megszurkáljuk, hogy süléskor távozhasson belõle a gõz, ne repedjen meg.
- A megkelt tésztát lekenjük 1 tojássárgája + kevéske tej keverékével, kb 30-35 perc alatt (sütõfüggõ!) szép pirosas barnára sütjük.
Inspiráció