Copfos mákos kalácskoszorú

2017-03-30

sponsored links















Szeretjük a kalácsot, mert puha, foszlós, ünnepi hangulatot áraszt, mert gyerekkori emlékeket idéz és mert sokféle módon variálható benne töltelék. Tulajdonképpen egy fonott kalácsot készítettem, ami nem hagyományosan van megfonva, mert szerettem volna a külsejét is ünnepi díszbe öltöztetni. Higgyétek el nem nehezebb ezt a jellegzetes copfos fonást elkészíteni, mint pl. a hatos fonást. Igaz, kicsit idõigényesebb, de ez a kalács biztosan egyedi darab lesz majd az ünnepi asztalon. Én most mákkal töltöttem, de túrósan, diósan vagy sós változatban is nagyon finom. A sonkához töltetlenül kínáljuk, töltve pedig desszertként fogyaszthatjuk. Az ünnepre készülve érdemes elkészíteni és meglepni vele a locsolkodókat vagy a családot.


Copfos mákos kalácskoszorú

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás (2 egész + 1 tojásfehérje)
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztõ
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg sertészsír
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só

teteje megkenéséhez:

  • 1 tojássárgája 
  • kevéske tej

mák töltelék:

  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet õrölt fahéj
  • néhány evõkanál forró tej
  • 1 ek lekvár 

Elkészítése:

  1. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt, az egész cukor mennyiségébõl veszünk el hozzá 1 teáskanállal. 
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a cukrokkal, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, lekvárral, apránként annyi forró tejet adunk hozzá, amennyitõl kenhetõ állagúvá válik, de nem hígul el. (kb 5-7 ek)
  3. A 2 egész tojást + 1 tojásfehérjét habosra keverjük a többi cukorral és a vaníliás cukorral.
  4. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a csipet sót, hozzáadjuk a cukros tojást, felfuttatott élesztõt és a puha zsírt.
  5. Tésztát gyúrunk, megdagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  6. Lisztezett felületen téglalap alakúra (30 cm magas / 33 cm széles) nyújtjuk a tésztát.
  7. A tészta alsó felét 1 centiméterenként csíkokra vágjuk, 3 szálanként összefonjuk. 
  8. A tészta felsõ részén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd fentrõl hajtogatva elkezdjük összetekerni a tésztát, mint a bejglit szokás.
  9. Addig tekerjük, míg elérünk a fonott részhez.
  10. A fonatokat ráhajtogatjuk tésztatekercsre, ügyelve arra, hogy a fonatok vége a tésztatekercs alja alá kerüljön, így nem tudnak majd sütésnél "összeugrani".
  11. A tésztát koszorúvá formázzuk, sütõpapíros tepsire téve, letakarva kelni hagyjuk, míg bemelegszik a sütõ.
  12. A sütõt 180°C-ra elõmelegítjük.
  13. A kalácsot kicsit megszurkáljuk, hogy süléskor távozhasson belõle a gõz, ne repedjen meg.
  14. A megkelt tésztát lekenjük 1 tojássárgája + kevéske tej keverékével, kb 30-35 perc alatt (sütõfüggõ!) szép pirosas barnára sütjük.      



Inspiráció





Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/03/cop...

sponsored links

Keres?s