Copfos kifli csokis-szilvalekváros töltelékkel

2014-03-17

sponsored links

Többször említettem, hogy kelt tészta rajongó vagyok - nem csak enni szeretem, hanem formázni is. Ha a végeredmény szépre sikerül, akkor azon túl, hogy nagyon finom, még gyönyörködni is szeretek benne. 
Ma reggel megláttam ezeket a copfos kifliket és azonnal beleszerettem! ...és persze hajtott a vágy, hogy elkészítsem, pedig mára nem terveztem sütést - pláne nem kelt tésztát. :) De mit csinál egy háziasszony, akinek szenvedélye a sütés? Süt! :) Az alap kelt tészta receptem szerint állítottam össze a tésztáját, ami nagyon finom puha, az egyik kedvenc receptem - az ötletet pedig köszönöm szépen Krisztinek - egy klassz formázással lettem gazdagabb. Nézzétek, hát nem aranyos? :) 






Hozzávalók: 12 darab kiflihez
- 60 dkg átszitált sima liszt
- 10 dkg puha vaj (szoba hõmérsékletû)
- 3 dl langyos tej
- 4 evõkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 1 tojás

+ a töltelékhez házi szilvalekvár és tejcsokoládé apró darabokra vágva
- a tetejére 1 felvert tojás






Elkészítés:
1. Egy dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztõt és 1 evõkanál cukrot, felfuttatjuk. Az átszitált lisztben elkeverjük a maradék 3 evõkanál cukrot és a csipet sót. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, majd a felfuttatott élesztõt és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát 12 egyenlõ részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk hosszúkás (nyelv) alakúra, melynek alsó részét 3 egyenlõ részre vágjuk - ezt befonjuk. Felsõ részére tesszük a tölteléket (1 teáskanál szilvalekvárt és néhány apróra vágott csokidarabot), majd ezt a részt feltekerjük kifli formára. A fonott copf részt körbetekerjük a kiflin (a copf végét a kifli alján hagyjuk, hogy sütés közben ne tudjon szétnyílni).
3. A kifliket sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk kelni még 10-15 percet, majd lekenjük a felvert tojással, és elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben 10 percig sütjük. (Hagyományos sütõben 200 fokon. A sütési idõ tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérõ lehet - szép aranybarnák legyenek a kiflik:)




Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/03/copfos-...

sponsored links

Keres?s