Colomba – az olasz húsvéti kalács
sponsored links
Lehet édes, sós, töltött, vagy foszlós, a kalács soha sem hiányozhat a húsvéti asztalról. Nálunk idén ez a ropogós mandulakérges, narancsos-mazsolás lesz terítéken!
A colomba Olaszország északi régiójából származik, hívhatnánk akár “húsvéti panettone“-nak is, ugyanis nagyon hasonlóan készül, hasonló összetevõkkel, de mégis más a formája és a tetején található ropogós mandulamáz miatt. Ami a formát illeti: eredetileg galambot formázó sütõformában készítik, innen ered a neve is, ami galambot jelent. Ilyen sütõformát azonban sajnos sehol nem sikerült beszereznem, ezért koszorúként készítettem el. Ez persze nem ront semmit az élvezeti értékén, sõt, így gyönyörûen szeletelhetõ lett a végeredmény! Nem mondom, hogy nem idõigényes elkészíteni, mert háromszor is kell keleszteni, de tényleg megéri az idõráfordítást ez a kívül ropogós mandulakéreggel borított kalács, ugyanis egy bolti változat sem ér a nyomába.
Hozzávalók
(2 kalács koszorúhoz)
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 0,4 dl tej
- 1 dl víz
- 1 csomag (7 g) szárított élesztõ
- 14 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 2 tojás
- csipet só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 1 citrom reszelt héja
Máz:
- 10 dkg õrölt mandula
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 ek. víz
Mandula pehely és jégcukor a díszítéshez
Elkészítés
- A lisztbõl kimérünk 14 dkg-ot, hozzáadjuk a szárított élesztõt, a tejet és 1 dl langyos vizet.
- Az egészet összedolgozzuk és letakarva megvárjuk, míg a duplájára kel.
- Ha megkelt, elõszõr beledolgozunk 2 dkg cukrot. Ezután kimérünk 10 dkg lisztet, amit kanalanként beledagasztunk a tésztába.
- Ha már egynemû, beledolgozunk 2 dkg puha vajat.
- Letakarva, meleg helyen másfél órát kelesztjük.
- A mazsolát áztassuk hideg vízbe.
- Ha megkelt a tészta, dolgozzuk bele a maradék 12 dkg cukrot. Ha már egynemû, a maradék 21 dkg lisztet is gyúrjuk bele kanalanként. Nagyon kemény tésztát fogunk kapni, amit elég nehéz gyúrni.
- Ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat is, végül több részletben a maradék 8 dkg vajat is beledolgozzuk.
- Ha már szépen elválválik a tészta, hozzáadjuk a narancshéjat és a vaníliás cukrot, valamint a citrom reszelt héját.
- Legvégül belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát és további 20 percig dagasztjuk a tésztát.
- Letakarjuk és 16 órára hûtõbe tesszük.
- Másnap miután kivettük a tésztát a hûtõbõl, 2-3 órát meleg helyen kelesztjük. Nagyon szépen fel fog hólyagosdni.
- Elkészítjük a mázat: a darált mandulát porcukorral és 1 ek. vízzel, valamint egy tojással simára keverjük.
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd ketté vesszük. Hengert formálunk belõlük és külön-külön a sütõformába igazítjuk.
- Megkenjük vastagon a mázzal, megszórjuk mandula pehellyel és jégcukorral.
- 160 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 50 perc alatt aranybarnára sül.