Citromtorta
sponsored links
Hosszú hétvége, rövid hezitálás. Már régen eldöntöttem, hogy a Nõk Lapja Konyha Desszert különszámában szereplõ citromtortát ki fogom próbálni. Mivel találtam a hûtõben néhány citromot, és nem meglepõ módon filmmaratont terveztem a munka ünnepére (Sherlock maraton lett belõle, a harmadik évadot gyûlölöm, de már harmadszor nézem meg, reménytelen eset vagyok, tudom...), ezért csak valami gyors nasiban gondolkodtam. Ez a süti pont ilyen: egy sima piskóta, egy egyszerû és nagyszerû citromkrém, és már készen is van az isteni finom desszert!
Citromtorta
Hozzávalók:
Piskótához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
Krémhez:
- 4 tojássárgája
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 25 dkg cukor
- 2 dkg liszt
- 4 dl tej
- 2 citrom
- 25 dkg puha vaj
Elkészítés:
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjébõl kemény habot verünk. A sárgájához a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük a tésztát, 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tûpróba!). Kihûtjük.
A krémhez egy kisebb lábosban simára keverjük a tojássárgáját a pudingporral, a cukorral, liszttel és kevés tejjel. A maradék tejbe reszeljük a citromok héját, felforraljuk, hozzáadjuk a keveréket és sûrû krémmé fõzzük. Levesszük a tûzrõl, majd hozzáadjuk a citromok levét, kihûtjük. A puha vajat hozzákeverjük, majd robotgéppel kihabosítjuk.
A tortára öntjük a krémet, néhány órára mehet a hûtõbe, utána szeleteljük és már habzsolhatjuk is a finomságot. Vigyázat, függõséget okoz!
Jó étvágyat!