Citromtorta

2023-06-01

sponsored links

...hell? ny?r!
 


 
A citrom az egyik kedvenc gy?m?lcs?m! Im?dom az illat?t, az ?des?g?t, ?s azt, hogy sokoldal?an felhaszn?lhat?. Nem csoda, hogy fagyib?l/j?gkr?mb?l is a citromos az egyik favoritom. :) Hogy mi?rt emlegetek fagyit egy torta receptj?n?l?! Mert a kr?mje szerintem pontosan olyan, mint amikor az ember belenyal a citromfagyiba. Egyszerre fanyar ?s ?des ? nyamm! :D
B?r van a blogon n?h?ny olyan ?dess?gem, ami a fent eml?tett gy?mivel ?zes?tett kr?mmel k?sz?lt, de ilyen t?pus?t citrom ?zben m?g sosem csin?ltam. Az a j? benne, hogy nagyon egyszer? elk?sz?teni, ?s nincs benne toj?s, ami megdr?g?tan?, ill. picit macer?sabb? tenn? a kivitelez?st. Bevallom, ezt a fajta kr?met haszn?ltam a legut?bbi k?t tort?mhoz is, mert nagyon bev?lt, ?s ha a h?t?si id?t nem sz?moljuk, akkor t?nyleg gyorsan megvan. Azt is el?rulom, hogy a m?teres kal?csom kr?mj?r?l van sz? ? igaz, most nem pudingport, hanem kem?ny?t?t vettem le a polcr?l ?, s?t a pisk?ta is ugyanaz. :D Min? skandalum! Akit ez zavar, az ne is k?vesse a blogot! :D Aki viszont egyet?rt velem abban, hogy ami m?r egyszer j?nak bizonyult, azt nem kell nagyon bolygatni, az nyugodtan l?togasson el ide m?skor is. ?g?rem, hogy az?rt olykor-olykor m?sfajta kr?meket ?s t?szt?kat is bemutatok. ;)
No, de hagyjuk a j?vend?t, f?kusz?ljunk most erre a szerintem im?dni val? ?s l?tv?nyos tort?ra! Egy?bk?nt p?nk?sdkor rukkoltam el? vele, hogy m?lt?n meg?nnepelj?k a ker?t?st, amit ?let?nkben 3. alkalommal a Kutyinyekkel csak mi ketten hoztunk ?ssze. :D Igaz, ennek az oszlopai adottak voltak (sajnos ronda betonb?l), de legal?bb a t?bbi a mi kez?nk munk?j?t dics?ri. Most m?r v?gan kapaszkodhat bele a n?vend?k s?v?ny az ?j dr?th?l?ba! :D Mi pedig a munk?t?l kellemesen elf?radva ?lvezhett?k a selymes ?s friss citromos kr?m zamat?t. :)




Hozz?val?k 20,5x10,5x7,5 cm-es dobozform?hoz:

a pisk?t?hoz:
3 toj?s
15 dkg porcukor
75 ml napraforg?olaj
75 ml tej
20 dkg finomliszt
9 g s?t?por
1 kezeletlen citrom reszelt h?ja

a citromos kr?mhez:
3,75 dl tej
1,5 dl frissen facsart citroml?
60 g ?tkez?si kukoricakem?ny?t?
18 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 kezeletlen citrom reszelt h?ja

a d?sz?t?shez:
citromf?lev?lk?k
reszelt citromh?j
citromszeletk?k
cukorgy?ngy?k

elk?sz?t?s:
  1. A kr?mhez 1 citrom h?j?t lereszelj?k ?s f?lretessz?k. A citromok lev?t kifacsarjuk ?s ?tsz?rj?k.
  2. A kem?ny?t?t a porcukor fel?vel egy?tt l?basba sz?rjuk, csom?mentesre keverj?k a citroml?vel, ?s fel?ntj?k a tejjel. K?zepes l?ngon, ?lland? kever?s mellett pudingg? f?zz?k. Folpackkal letakarva teljesen kih?tj?k, majd alaposan ?tkeverj?k.
  3. A puha vajat a t?bbi porcukorral ?s a van?li?s porcukorral egy?tt habosra kavarjuk, reszelt citromh?jjal ?zes?tj?k, majd robotg?ppel hozz?dolgozzuk a citrompudingot. H?t?be tessz?k dermedni.
  4. A pisk?t?hoz a toj?sok feh?rj?t kem?ny habb? verj?k. A toj?ss?rg?kat a porcukorral kihabos?tjuk, hozz?adjuk a reszelt citromh?jat, a tejet, az olajat, majd felv?ltva hozz?forgatjuk a s?t?poros lisztet ?s a toj?shabot.
  5. A s?t?form?t kib?lelj?k s?t?pap?rral (a form?t el?bb n?h?ny ponton kivajazzuk, hogy a pap?r hozz?ragadjon), bele?ntj?k a t?sztamassz?t, ?s el?meleg?tett s?t?ben megs?tj?k.
  6. A pisk?t?t a s?t?pap?r seg?ts?g?vel kiemelj?k a form?b?l, leh?zzuk r?la a pap?rt, ?s fejjel lefel? tortar?csra tessz?k h?lni.
  7. A t?szta alj?t egyenesre v?gjuk ?s 3 lapra szelj?k. A kr?met kb. 1 cm vastagon elosztjuk a legals? t?sztalapon, r?helyezz?k a m?sik t?sztalapot, ?s azt is ugyanilyen vastagon kenj?k meg a kr?mmel. Befedj?k a 3. lappal.
  8. Egy kev?s kr?mmel lekenj?k a torta tetej?t, ?s k?rbekenj?k az oldal?t. A t?bbi kr?met d?sz?t?cs?vel ell?tott habzs?kba t?ltj?k, ?s kidekor?ljuk vele a torta tetej?t. A kr?met reszelt citromh?jjal vagy citromszeletekkel, cukorgy?ngy?kkel ?s citromf?lev?lk?kkel d?sz?tj?k. K?n?l?sig h?t?be tessz?k.
s?t?si h?fok: 175?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 45 perc

Megjegyz?s:
?n szeretem lem?rni a teljes kr?mmennyis?get, ?s a bet?lt?sre sz?nt adagokat is konyhai m?rleggel m?rem ki. ?gy nagyobb es?llyel ker?l egyforma mennyis?g? kr?m a t?sztalapok k?z? (pl?ne egy kerek tort?n?l).
A fenti torta eset?ben ?n a lapok k?z? kb. 200-200 gramm kr?met kentem, ?s kb. 130 grammot osztottam el a tetej?n, illetve k?rben az oldal?n. A megmaradt kb. 300 grammot pedig csillagcs?ves habzs?kba t?lt?ttem ?s feld?sz?tettem a torta tetej?t.

Tipp:
16 cm ?tm?r?j? tortaform?ban is megs?thetj?k.

 


 


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/06/citro...

sponsored links

Keres?s