Citromtorta
sponsored links
Puha piskóta, fanyar citromkrém és ropogós habcsók... Citromtorta az egyszerûség jegyében. :) ...igaz, majdnem még ennél is egyszerûbb lett, mert mikor elkészült, törtem a fejem rendesen, hogy milyen díszítés kerüljön rá. Aztán eszembe jutott, hogy néhány napja habcsókokat gyártottam az összegyûjtögetett tojásfehérjébõl. :D Még jó, hogy nem majszoltuk el azon frissiben az összeset, így került belõlük a tortára is. Ha nincs kéznél habcsók, díszíthetjük menta, vagy citromfû levelekkel, citromszeletekkel. Hamarosan itt a Húsvét, ha találunk csinos kis tojásforma cukorkákat, alkalomhoz illõen öltöztethetjük fel a tortát. :) Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a citromos süteményeket.
Hozzávalók egy 20 cm átmérõjû tortaformához:
A tésztához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. liszt
1/2 kk. sütõpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
A krémhez:
3 tojás
3 citrom leve
2 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
10+10 dkg vaj
10 dkg porcukor
A díszítéshez:
reszelt citromhéj
habcsók
- A krémhez egy lábosban elhabarjuk a tojásokat a cukorral, citromlével és a reszelt citromhéjjal. Takarék lángon folyamatosan kevergetve -vigyázva, nehogy a tojás kicsapódjon- addig fõzzük, míg a krém besûrûsödik.
- Beledolgozunk 10 dkg vajat, majd hûlni hagyjuk. A porcukrot kikeverjük a maradék vajjal, majd simára dolgozzuk a kihûlt citromkrémmel.
- A piskótához a tojások sárgáját felhabosítjuk 3 ek. cukorral. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
- A tojássárgájához adjuk a sütõporral és csipet sóval elkevert lisztet. Elvegyítjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk a fehérjehabot.
- Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát és 180°C-ra elõmelegített sütõben ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihûtjük.
- A piskótát kettévágjuk, majd megtöltjük és bevonjuk a krémmel. A tortát citromhéjjal és habcsókokkal díszítjük.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük márciusi számában is. :)