Citromos áfonyás kenyér
sponsored links
Egy egyszerû gyümölcsös délutáni desszert. Az édes és savanyú íz harmonikus találkozása egy negyed óra alatt összedobható süteményben. Bármilyen más friss vagy fagyasztott bogyós gyümölccsel is elkészíthetõ, de mivel éppen volt itthon kevéske áfonya, így most nálam ezzel készült. Tésztáját lehet dúsítani magvakkal, dióval, mandulával, mogyoróval, úgy még kiadósabb és finomabb. Akár piknikezéshez, strandoláshoz is magunkkal vihetjük, egy bögre hideg tejjel mennyei uzsonna.
Elkészítési idõ: 80 perc
Hozzávalók:
- 8 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg cukor
- 1/2 citrom héja és leve
- 2 tojás
- 30 dkg liszt + 1 ek
- 1 tk sütõpor
- csipet só
- 1- 1,2 dl tej
- 15-20 dkg áfonya
Elkészítése:
- Egy edényben összekeverjük a vajat, cukrot, citrom levét és reszelt héját, tojásokat.
- Egy másik edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, sót és sütõport, majd a tejet és a vajas-cukros keveréket felváltva hozzákeverjük a liszthez.
- Az áfonyát meghintjük 1 evõkanál liszttel, ez segít elkerülni, hogy a gyümölcs lesüllyedjen, a felesleget lerázzuk, majd óvatosan a tésztába keverjük.
- A masszát egy kisebb kivajazott formába öntjük, (nálam 7x12x24 cm) 175 C-os elõmelegített sütõben kb 1 órát sütjük. (tûpróba!)
- Rácsra téve hagyjuk kihûlni, csak utána szeleteljük.
- Tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.