Citromos-zöldborsós medvehagymakrémleves polentával.
sponsored links
A megunhatatlan, és számtalan formában elkészíthetõ medvehagyma, nálunk nagyon kedvelt. (medvehagymás receptek itt megtalálhatóak) Idén szerencsére sokkal elõbb, és sokkal kedvezõbb áron lehet hozzájutni mint pl. tavaly, így aztán kihasználom a lehetõséget ameddig csak fellelhetõ a zöldségesnél. Most pl. egy egyszerû levest készítettem, melybe a medvehagyma mellett került még zöldborsó, krumpli, tejföl, és a íze kedvéért némi citromlé is. Levesbetétnek pedig polentát fõztem, majd kihûtve, és felkockázva olívaolajon kicsit megfuttattam. Ez a leves igen egyszerû, olcsó, és nem utolsó sorban nagyon finom. Medvehagyma kedvelõknek a figyelmébe ajánlom.
Hozzávalók:
1 kisebb csokor medvehagyma
30 dkg zöldborsó
15 dkg krumpli
1 citrom leve
só
õrölt fehér bors
3-4 ek tejföl
1 tk liszt
1 l zöldségalaplé
1 ek olívaolaj
Az olajon kezdjük el párolni a zöldborsót, és pár perc után elõször adjuk hozzá az összevágott krumpli, majd az apróra vágott medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a citromlevet, majd pár perc után öntsük fel a zöldségalaplével. Ezután addig fõzzük még a borsó, és a krumpli teljesen megpuhul.
Amikor a zöldségek megpuhultak, vegyük le a tûzrõl a levest, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tûzre és forraljuk fel.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévõ leveshez. Ezután kevergetve fõzzük még pár percig, majd fedjük le az edényt, és zárjuk el a gázt.
Polenta hozzávalói:
7 dkg kukoricadara
2,5 dl víz
5 dkg sajt
só
õrölt fehér bors
1 ek olívaolaj
A vizet tegyük fel forrni egy evõkanál kukoricadarával. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék kukoricadarát is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szép lassan kevergetve addig fõzzük még besûrûsödik. Ekkor keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd 1-2 percig kevergetve fõzzük addig, még elválik az edény falától.
Egy tálcát vékonyan kenjünk meg olajjal, majd öntsük rá a sûrûre fõzött kukoricadarát. Ezután simítsuk el egy spatulával ízlés szerinti vastagságúra, majd hûtsük ki teljesen.
Amikor teljesen kihûlt vágjuk fel kisebb kockákra.
Egy teflon serpenyõbe hevítsük fel az olajat, majd a felkockázott polentát addig süssük hogy szép színt kapjon.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint tegyünk bele a sült polentából és úgy kínáljuk.