Citromos-zöldborsós medvehagymakrémleves polentával.

2014-03-13

sponsored links




A megunhatatlan, és számtalan formában elkészíthetõ medvehagyma, nálunk nagyon kedvelt. (medvehagymás receptek itt megtalálhatóak) Idén szerencsére sokkal elõbb, és sokkal kedvezõbb áron lehet hozzájutni mint pl. tavaly, így aztán kihasználom a lehetõséget ameddig csak fellelhetõ a zöldségesnél. Most pl. egy egyszerû levest készítettem, melybe a medvehagyma mellett került még zöldborsó, krumpli, tejföl, és a íze kedvéért némi citromlé is. Levesbetétnek pedig polentát fõztem, majd kihûtve, és felkockázva olívaolajon kicsit megfuttattam. Ez a leves igen egyszerû, olcsó, és nem utolsó sorban nagyon finom. Medvehagyma kedvelõknek a figyelmébe ajánlom.






Hozzávalók:

1 kisebb csokor medvehagyma
30 dkg zöldborsó
15 dkg krumpli
1 citrom leve
õrölt fehér bors
3-4 ek tejföl
1 tk liszt
1 l zöldségalaplé
1 ek olívaolaj


Az olajon kezdjük el párolni a zöldborsót, és pár perc után elõször adjuk hozzá az összevágott krumpli, majd az apróra vágott medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a citromlevet, majd pár perc után öntsük fel a zöldségalaplével. Ezután addig fõzzük még a borsó, és a krumpli teljesen megpuhul.

Amikor a zöldségek megpuhultak, vegyük le a tûzrõl a levest, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tûzre és forraljuk fel.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévõ leveshez. Ezután kevergetve fõzzük még pár percig, majd fedjük le az edényt, és zárjuk el a gázt.







Polenta hozzávalói:

7 dkg kukoricadara
2,5 dl víz
5 dkg sajt
õrölt fehér bors
1 ek olívaolaj


A vizet tegyük fel forrni egy evõkanál kukoricadarával. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék kukoricadarát is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szép lassan kevergetve addig fõzzük még besûrûsödik. Ekkor keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd 1-2 percig kevergetve fõzzük addig, még elválik az edény falától.

Egy tálcát vékonyan kenjünk meg olajjal, majd öntsük rá a sûrûre fõzött kukoricadarát. Ezután simítsuk el egy spatulával ízlés szerinti vastagságúra, majd hûtsük ki teljesen.
Amikor teljesen kihûlt vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy teflon serpenyõbe hevítsük fel az olajat, majd a felkockázott polentát addig süssük hogy szép színt kapjon.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint tegyünk bele a sült polentából és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/03/c...

sponsored links

Keres?s