Citromos zöldborsóleves csirkemájjal, kapros krumpligombóccal.
sponsored links
A zöldborsóleves az egyik kedvenc levesünk, fõleg nyáron, amikor zsenge zöldborsóval készül. Az eddigiektõl eltérõen most egy kicsit másképpen készítettem el, a citromtól kissé savanykás lett a leves ízvilága, melyhez nagyon jól illett a kapros krumpligombóc. Került a levesbe még csirkemáj is, így a férfinép is szívesebben kanalazta. Ízlés szerint a krumpligombóc helyett más levesbetétet is választhatunk, vagy éppen a kapor ki is maradhat, ha valaki nem szereti az ízét.
Hozzávalók a leveshez:
50 dkg zöldborsó
2 db sárgarépa
1 cs újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
5-6 db csirkemáj
só
õrölt fehér bors
2 tk ételízesítõ
3 dkg vaj
1 ek olaj
1,5-2 l víz
A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel nagyobb darabokra.
A vajat és az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, majd pár perc múlva a sárgarépát, és kezdjük el párolni.
Pár perc után adjuk hozzá a zöldborsót, és az apróra vágott fokhagymát, szórjuk meg az ételízesítõvel, ízlés szerint õrölt borssal, és pároljuk tovább még pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, és facsarjunk hozzá citromlevet, majd addig fõzzük hogy a sárgarépa megpuhuljon.
Ezután tegyük bele a nagyobb darabokra vágott csirkemájat, ha szükséges ízesítsünk utána, és fõzzük kb. 10 percig, majd tegyük bele a krumpligombócot.
Kapros krumpligombóc hozzávalói:
2 kisebb krumpli
1 db tojás (közepes)
pár kanál liszt (amennyit a krumpli felvesz)
nagyobb csipet só
õrölt fehér bors
egy kisebb csokor kapor
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben fõzzük puhára.
Amikor puhára fõtt, szûrjük le, majd villával alaposan törjük össze, és hûtsük ki egészen.
Ezután adjunk hozzá pár kanál lisztet, az apróra vágott kaprot, a tojást, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és gyúrjuk össze. (gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá még lisztet, hogy egy könnyen formázható tésztát kapjunk)
Az összegyúrt tésztából ezután nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük bele a levesbe, várjuk meg még feljön a tetejére, és fõzzük még pár percig.
Amikor a leves készre fõtt, kóstoljuk meg, és ha szükséges akkor még citromlével ízesítsük, hogy kellõen savanykás legyen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Kapros krumpligombóc helyett ízlés szerint más levesbetéttel is tálalhatjuk, de szerintem kár lenne lecserél.....