Citromos-tejfölös édeskenyér

2014-03-12

sponsored links


Gyorsan elkészülõ sütemény, szerintem elronthatatlan :-)

Ajándékba készült, s csak nyersen kóstoltam belõle egy cseppet, de a visszajelzések igen-igen pozitívak voltak!

A citrom héját lehetõség szerint csak akkor használjuk fel hozzá, ha kapunk kezeletlen héjú gyümölcsöt, nagyobb üzletláncokban rendszeresen szokott lenni (Spar, Aldi, Lidl) teljesen megfizethetõ áron hálós kiszerelésben, s mindig feltüntetve rajta, hogy vegykezelésen nem esett át.

Ha nem kapunk ilyen citromot, keressünk a polcokon kandírozott citrushéjat (citronát), ezeket kezeletlen héjú citrusokból készítik.

Szerintem kuglóf- illetve muffinformában is megsüthetõ!






Citromos-tejfölös édeskenyér


Elkészítési idõ: 10 perc + 40 perc sütés


Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:


  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja és a leve is
  • 1 ek. vaníliakivonat/1-2 cs. vaníliás cukor
  • 2,5 dl tejföl
  • 1,2 dl olaj
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütõpor
  • csipet só


A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom héját és a levét, a vaníliát, a tejfölt, az olajat, végül a sütõporral és csipet sóval elkevert lisztet is.

Dolgozzunk ovális habverõvel, sima, csomómentes tésztát kapunk.

A hasábformát kenjük ki vajjal, hintsük meg liszttel, simítsuk bele a tésztát úgy, hogy a széleinél próbáljuk kicsit felfelé-kifelé húzni, hogy a közepén szinte "horpadás" keletkezzen - így nem fog annyira felpúposodni a közepes sütés közben!

180 fokosra elõmelegített sütõben 40-45 percig süssük készre, de ellenõrizzük tûpróbával!

Rácsra borítva hagyjuk teljesen kihûlni, majd szeleteljük kenyérszerûen, és kínáljunk hozzá vajat, lekvárt, mézet, de egyszerûen porcukorral meghintve is remek :-)





Szepy receptje a Kifõztükbõl :-)



Folytats a blogon ... www.chefviki.hu/2014/03/citromos-tejf...

sponsored links

Keres?s