Citromos-tejfölös édeskenyér
sponsored links
Gyorsan elkészülõ sütemény, szerintem elronthatatlan :-)
Ajándékba készült, s csak nyersen kóstoltam belõle egy cseppet, de a visszajelzések igen-igen pozitívak voltak!
A citrom héját lehetõség szerint csak akkor használjuk fel hozzá, ha kapunk kezeletlen héjú gyümölcsöt, nagyobb üzletláncokban rendszeresen szokott lenni (Spar, Aldi, Lidl) teljesen megfizethetõ áron hálós kiszerelésben, s mindig feltüntetve rajta, hogy vegykezelésen nem esett át.
Ha nem kapunk ilyen citromot, keressünk a polcokon kandírozott citrushéjat (citronát), ezeket kezeletlen héjú citrusokból készítik.
Citromos-tejfölös édeskenyér
Elkészítési idõ: 10 perc + 40 perc sütés
Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:
- 2 tojás
- 18 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja és a leve is
- 1 ek. vaníliakivonat/1-2 cs. vaníliás cukor
- 2,5 dl tejföl
- 1,2 dl olaj
- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. sütõpor
- csipet só
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom héját és a levét, a vaníliát, a tejfölt, az olajat, végül a sütõporral és csipet sóval elkevert lisztet is.
Dolgozzunk ovális habverõvel, sima, csomómentes tésztát kapunk.
A hasábformát kenjük ki vajjal, hintsük meg liszttel, simítsuk bele a tésztát úgy, hogy a széleinél próbáljuk kicsit felfelé-kifelé húzni, hogy a közepén szinte "horpadás" keletkezzen - így nem fog annyira felpúposodni a közepes sütés közben!
180 fokosra elõmelegített sütõben 40-45 percig süssük készre, de ellenõrizzük tûpróbával!
Rácsra borítva hagyjuk teljesen kihûlni, majd szeleteljük kenyérszerûen, és kínáljunk hozzá vajat, lekvárt, mézet, de egyszerûen porcukorral meghintve is remek :-)
Szepy receptje a Kifõztükbõl :-)