Citromos sütemény õzgerincben sütve vaníliás - citromos mascarponekrémmel

2014-04-25

sponsored links

A nagy tejsavóval sütõ programom egyik darabja õ. Vettem fincsi házi tejet a piacon, de amikor felforraltam, összement. Így lett nekem túróm és tejsavóm. Nálam semmi nem landol a kukában. Inkább kaptam a laptopot és máris kerestem a tejsavós recepteket. Minden cseppjét el akartam használni. Így is lett.


Hozzávalók: 
A süteményhez:

  • 35 dkg tönköly fehér liszt
  • 2 tk sütõpor
  • 1,5 dl tejsavó
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1,5 nagy citrom leve és reszelt héja
  • 2 tojás
  • 15 dkg szoba hõmérsékletû vaj
  • 1 csipet só


A vaníliás - citromos mascarpone krémhez:

  • 1 rúd vanília
  • 5 dkg nyírfacukor (ebbõl csak 2 púpozott teáskanálnyit használtam)
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 dl joghurt
  • 1/2 citrom  reszelt héja és leve


Elkészítése:
A tészta hozzávalóit robotgépben lágy, krémes tésztává kevertem. Egy õzgerincformát kibéleltem sütõpapírral és abba kanalaztam a tésztát. A sütõt elõmelegítettem 180 fokra és 37- 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Tûpróbával ellenõrizhetjük, hogy megsült-e már. Rácsra borítva kihûtöttem.

Egy rúd vanília végeit levágtam. Elvágtam néhány darabba, majd késes aprítóban 5 dkg nyírfacukorral összeõröltem. Ebbõl két kanálnyit ugyanavval a késes aprítóval összekevertem a mascarponéval, joghurttal és a citrommal. Illatos, izgalmas ízû mártást kaptam. Nagyon jól illet a süteményemhez.


A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s