Citromos sütemény õzgerincben sütve vaníliás - citromos mascarponekrémmel
sponsored links
A nagy tejsavóval sütõ programom egyik darabja õ. Vettem fincsi házi tejet a piacon, de amikor felforraltam, összement. Így lett nekem túróm és tejsavóm. Nálam semmi nem landol a kukában. Inkább kaptam a laptopot és máris kerestem a tejsavós recepteket. Minden cseppjét el akartam használni. Így is lett.
Hozzávalók:
A süteményhez:
A vaníliás - citromos mascarpone krémhez:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit robotgépben lágy, krémes tésztává kevertem. Egy õzgerincformát kibéleltem sütõpapírral és abba kanalaztam a tésztát. A sütõt elõmelegítettem 180 fokra és 37- 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Tûpróbával ellenõrizhetjük, hogy megsült-e már. Rácsra borítva kihûtöttem.
Egy rúd vanília végeit levágtam. Elvágtam néhány darabba, majd késes aprítóban 5 dkg nyírfacukorral összeõröltem. Ebbõl két kanálnyit ugyanavval a késes aprítóval összekevertem a mascarponéval, joghurttal és a citrommal. Illatos, izgalmas ízû mártást kaptam. Nagyon jól illet a süteményemhez.
Hozzávalók:
A süteményhez:
- 35 dkg tönköly fehér liszt
- 2 tk sütõpor
- 1,5 dl tejsavó
- 10 dkg nyírfacukor
- 1,5 nagy citrom leve és reszelt héja
- 2 tojás
- 15 dkg szoba hõmérsékletû vaj
- 1 csipet só
A vaníliás - citromos mascarpone krémhez:
- 1 rúd vanília
- 5 dkg nyírfacukor (ebbõl csak 2 púpozott teáskanálnyit használtam)
- 10 dkg mascarpone
- 1 dl joghurt
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit robotgépben lágy, krémes tésztává kevertem. Egy õzgerincformát kibéleltem sütõpapírral és abba kanalaztam a tésztát. A sütõt elõmelegítettem 180 fokra és 37- 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Tûpróbával ellenõrizhetjük, hogy megsült-e már. Rácsra borítva kihûtöttem.
Egy rúd vanília végeit levágtam. Elvágtam néhány darabba, majd késes aprítóban 5 dkg nyírfacukorral összeõröltem. Ebbõl két kanálnyit ugyanavval a késes aprítóval összekevertem a mascarponéval, joghurttal és a citrommal. Illatos, izgalmas ízû mártást kaptam. Nagyon jól illet a süteményemhez.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.