Citromos szelet
sponsored links
Mindig is imádtam a sütiszeleteket, enni is és elkészíteni is. Számomra nincs ünnep sütiszelet nélkül, de gyakran készítek csak úgy is, mert megkívántam.
Ez a Citromos szelet nagyon jól sikerült, kellemesen citromos, nem fanyar, kellemesen vajas a krém is, ami nem émelyítõen tömény, ahogy az sok esetben a vajas krémeknél lenni szokott.
Fontos, mint minden sütiszeletnél, hogy ne süssük túl a lapokat! Ugyanis, ha túlsütjük, kemények maradnak, nem puhulnak meg több napi állástól sem.
Az általam megadott méretekkel ezek a lapok nagyon vékonyak lesznek, így semmiképp se hagyjuk magukra õket a sütõben. Maximum 5 perc elég nekik, hogy megsüljenek; figyelni kell õket ha már elszínesedtek a lapok, akkor már sikerült is túlsütni.
Azt se felejtsük el, hogy minden sütõ máshogy süt! Nekem egy sima gázsütõm van, így csak alul sütéssel tudok sütni. Nem javaslom ez esetben a légkeverést, sem az alul-felül sütést, mert kiszárad, túlsül.
Ha mindent jól csináltunk, az eredmény egy elképesztõen puha és krémes sütemény lesz!
Ha le van fedve a sütemény, a habcsók a tetején szintén finom puha (én egy nagy mûanyag, fedeles süteménytartóban tárolom õket, hûvös helyen/hûtõben), ha viszont fedetlenül áll, akkor a tojáshab megszárad rajta és törékennyé válik. Ezzel amúgy nincsen semmi gond, gondoltam leírom ezt is, ne érjen senkit váratlanul, ha újra lefedjük a sütit, újra visszapuhul a habcsók is.
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 cs sütõpor
- 20 dkg vaj/margarin
- 5 dkg porcukor
- 2 csapott tk szárított citromhéj
- 2 tojássárgája
- 1-1,5 dl tej, szükség szerint
A krémhez:
- 20 dkg vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 cs tejszínízû pudingpor
- 4 dl tej
- 1 citrom leve (kb 1 dl)
A mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 3 tk citromlé
Hozzávalók
- A tésztához mindent összegyúrunk annyi tejjel, hogy összeálljon. 4 részre osztjuk, 25×33 cm-es lappá nyújtjuk õket és 175 °C-on tepsi hátán egyesével megsütjük. Mivel nagyon vékonyak a lapok, maximum 5 perc elég nekik! Vigyázzunk, nehogy túlsüssük õket!
- A krémhez a pudingport a tejjel megfõzzük és langyosra hûtjük.
- Közben a vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral. Beledolgozzuk a langyosra hûlt pudingot, végül mehet bele a citrom leve is.
- A krémet harmadolva, megtöltjük a lapokat.
- A mázhoz a tojásfehérjét gõzfürdõ fölött, kézi habverõvel folyamatosan verve, kb 10 perc alatt sûrû, habcsókszerû mázzá fõzzük a porcukorral és a citromlével.
- A legfelsõ lapra rákenjük a mázat, 4-5 percig hagyjuk szikkadni, majd egy éles késsel óvatosan felszeleteljük (csak a máz réteget!) és mindegyik szeletet 1-1 citromsárga színû cukorvirággal vagy 3-4 db kandírozott citromhéj darabbal feldíszítjük.
- 1 éjszakát állni hagyjuk, majd felszeleteljük az elõre megjelölt bevágások mentén.
Megjegyzés:
Ha ügyesen dolgoztunk, 4 tökéletesen egyforma és viszonylag egyenletes szélû lapot kaptunk. Ha azonban másnap le szeretnénk vágni a süti széleket, hogy abszolút tökéletesek legyenek, gondoljunk erre, amikor elõzõ este a citrommázon bejelöljük a szeleteket. Körben kb 1-1,5 cm-t jelöljünk be, amit le fogunk vágni, majd ezen belül osszuk el az egészet 12 oszlopra és 3 sorra.
Így 36 db 2,5×7,5 cm-es szelet lesz ebbõl az adagból.