Citromos-sajtkrémes torta
sponsored links
A nagy kedvenc!! A barátaim, és én is imádom!! Sütés nélkül készül, ami nagyon szuper dolog a mai világban! Szükségtelen megijedni tõle, mert rendkívül gyorsan összedobható édesség. Nyáron a nagy melegben elég sûrûn készítettem, és mondhatom, megunhatatlan!
Soha nem használok hozzá zselatint, mert ha tökéletesen szelhetõre akarom, akkor elõzõ nap elkészítem, és így a hûtõ segít, hogy ne legyen túl lágy! Díszíthetõ, de gondoljuk meg, hogy mit teszünk rá, mert ez egy puha, lágy, szájban olvadó édesség. A citrom karikát a fotó kedvéért helyeztem rá, hogy mutatósabb legyen!
Hozzávalók:
- 1 csomag 500 g-os babapiskóta / az Aldiban a legjobb, vagy az eredeti olasz /
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 10 ek cukor, de ízlés szerint pótolni lehet
- 7-8-9 db citrom leve, amennyit a piskóta felvesz
- 1 üveg almapüré / Aldi/, vagy 6-7 db savanykás almából friss almapüré
Elkészítés:
A megmosott citromokat kifacsarom egy szögletes edénybe, akkora átmérõjû legyen legalább, hogy a babapiskótákat kényelmesen megfürdethessem benne. Természetesen a magokat eltávolítom, de a rostok miatt nem kell aggódni, attól még finomabb! A sajtkrémet a vanília cukorral és a szõlõcukorral egy tálban kikeverem. A tejszínbõl tejszínhabot készítek, de jól hûtött tejszínnel dolgozzunk, mert akkor biztosabb, hogy szép habunk lesz. Én a mélyhûtõbe helyezem egy fél órára, mielõtt felverem. A felvert tejszínhabot hozzáadom a krémhez, és megkóstolom, hogy elég édesnek találom -e.Próbáltam már tejföllel és tejszínnel fele-fele arányban, az is szuper, de zselatint sosem használok! Sokan teszik, de én elkerülhetõnek tartom, inkább legyen lágyabb!
Kapcsos torta formát használok, de tálba is lerakhatjuk, az is tökéletes megoldás.
A torta formát kibélelem sütõpapírral, és elkezdem szorosan egymás mellé lerakni a citromba áztatott piskótákat. Ki milyen citromosra szeretné, annyira hagyja a citromlében a piskótákat ázni, én akkor emelem ki, amikor kicsit megpuhult, vagyis megszívta magát, ugyanis szeretem, hogy citromos, talán ez is a lényeg ennél az édességnél! Mindkét oldalát érje a citromlé. Egy sor piskótára következik az almapüré, amit arányosan szétkenek a piskótákon. Egy ilyen torta formához nem használom fel az egész üveggel, a maradékkal almalevest szoktam sûríteni, vagy egyszerûen joghurttal megeszem.
Az almapüré réteg után következik a krém réteg, ne sajnáljuk, mert a piskóta elfogja a felét tüntetni!
Ezt addig folytatom, amíg elfogy az alapanyag. Ha egy kevés krém kimarad, azt az édesség fogyasztásakor kínálhatod.
Jelenleg, az egyértelmû családi és baráti kedvenc ez a sütés nélküli citromos sütemény!