Citromos, pácolt csicsóka á la Mathieu Viannay
sponsored links
(A Vásárcsarnokban, fotó: Szaka József)
Hiába a homármártás, a Bresse-i csirke, a csokoládés csodadesszert, vagy a lenyûgözõ sajtok, a lyoni séfek múlt heti budapesti látogatását követõen az étel, amely a leggyakrabbban eszembe jutott, egyetlen különleges alapanyagot sem tartalmazott (már ha persze eltekintünk a tetemes mennyiségû szarvasgombától, amelytõl a fogás természetesen luxus szintre emelkedett). Mathieu Viannay, a lyoni két Michelin-csillagos La Mére Brazier étterem konyhafõnöke alkotta.
A séfekbõl, cukrászból, sajtmesterbõl és borszakértõkbõl álló csapat annak apropójából járt Budapesten, hogy a Rhones-Alpes régió a vidék gasztronómiájához szeretne kedvet csinálni a magyar látogatóknak is. Mivel az Air France néhány hónapja elindította a közvetlen Budapest-Lyon járatát, egy jó kis lyoni gasztrohétvége megszervezése nem is olyan bonyolult ügylet. A háromnapos budapesti program egyik legizgalmasabb és legjobb hangulatú eseményének a piaci fõzés bizonyult. A francia séfekkel elõbb tettünk egy kis kört a központi Vásárcsarnokban, nézegettek egy-két magyar alapanyagot, vettek ezt-azt, majd a Chefparade fõzõiskolában improvizáltak (persze némi elõkészületek azért voltak.)
Mathieu Viannay konyhapultján számos gumós zöldség sorakozott: különbözõ színû és fajtájú ...