Citromos patiszon (csillagtök) fõzelék tükörtojással.
sponsored links
Szép lassan vége a nyárnak, igaz az idõjárás még nem ezt mutatja, de a veteményes kertekben azért már igencsak látszik. Az eddig szépen zöldellõ, termést ontó patiszon, cukkini, és tök bokrokon, már csak egy-egy zsenge termést lehet találni. Így aztán lehet ez lesz idén az utolsó fõzelék melyet patiszonból (csillagtökbõl) fõztem. A fõzelék igen egyszerû, bõ fél óra alatt elkészül, és a citromhéjnak és citromlének köszönhetõen nagyon finom. Én pl. egyszerûen csak tükörtojással tálaltam, de jól illik hozzá egy szelet sült hús, fasírt, vagy éppen a pörkölt is.
Hozzávalók:
1 db patiszon (csillagtök)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
1 citrom reszelt héja és leve
1 ek liszt
1,5 dl tejföl
só
õrölt fehér bors
1 tk ételízesítõ
1 ek olaj
3 dkg vaj
A patiszont magját egy kanállal vájjuk ki, ha nem elég zsenge akkor a héját vágjuk le, majd vágjuk fel kisebb kockákra.
A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségzöldet szintén vágjuk fel apróra.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott patiszont is, és keverjük alaposan össze.
Ezután szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt citromhéjjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítõvel, facsarjunk rá ízlés szerint citromlevet, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. (én egy fél citrom levét facsartam rá, hogy ne legyen túl savanyú, de ez ízlés dolga)
Addig fõzzük, míg a patiszon teljesen megpuhul, majd botmixerrel pépesítsük.
A lisztet keverjük simára a tejföllel, és egy kevéske vízzel, majd öntsük hozzá a pépesített patiszonhoz, és kevergetve addig fõzzük, míg kellõen besûrûsödik. (közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízesítsünk utána)
Ameddig a fõzelék fõl, készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl. tükörtojást sütöttem hozzá.
Tálaláskor szedjük a tányérba a fõzeléket, majd ízlés szerinti feltéttel tálaljuk. Én az egyszerûség kedvéért tükörtojással tálaltam, de jól illik hozzá pl. a fasírt, egy szelet sült hús, vagy éppen a pörkölt is.