Citromos mignon

2018-03-30

sponsored links









Nagyon szeretem a mignont. :) Mindenféle ízben és formában. :D Emlékszem, gyerekkoromban nagyon finomakat lehetett kapni. ...vagy az eltelt idõ szépíti az emlékeket. :D Minden esetre, legutóbb olyanba sikerült belefutni, ami egyáltalán nem emlékeztetett arra a bizonyos gyerekkori sütire. És akkor megérett bennem a gondolat, hogy épp itt az ideje házilag elkészíteni. Fogtam hát az egyik kedvenc tésztámat és krémemet, számolgattam, és végül nekiláttam kísérletezni. Úgy örültem, hogy elsõre olyan lett, mint amilyet szerettem volna. :) Azt hiszem legközelebb másik ízzel is elkészítem.









Hozzávalók ~20-30 db-hoz:
A tésztához:
6 tojás
15 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítõ
15 dkg cukor
2 ek. olaj
1 kk. sütõpor
1 csipet só
2 ek. citromlé

A krémhez:
3 dl tej
1 púpozott ek. sima liszt
1 púpozott ek. étkezési keményítõ
2 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

A mázhoz:
30 dkg porcukor
~2 citrom leve
1-2 csepp sárga színû természetes ételfesték

A díszítéshez:
dekorcukor


  1. A lisztet, étkezési keményítõt, sütõpor és sót tálba mérjük, elkeverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a citromlével elkezdjük habbá verni, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
  3. A fehérjehabhoz egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az olajat, végül beledolgozzuk a száraz hozzávalókat.
  4. A tésztát sütõpapírral bélelt ~40x40-es tepsibe simítjuk és 180°C-ra elõmelegített sütõben ~18 perc alatt készre sütjük. A piskótát rácsra téve kihûtjük. Eltávolítjuk róla a sütõpapírt.
  5. A krémhez a tejbõl, a lisztbõl és az étkezési keményítõbõl sûrû pudingot fõzünk. A tûzrõl levéve, tetejére fóliát simítunk, vagy porcukrot szórunk, hogy ne bõrösödjön; kihûtjük.
  6. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, citromhéjjal ízesítjük. A fõzött krémhez adva simára dolgozzuk.
  7. A piskótát 3 egyforma téglalapra vágjuk. Megtöltjük a citromos krémmel és ~1-2 órára hûtõbe tesszük pihenni.
  8. A porcukrot kikeverjük annyi citromlével -apránként adagoljuk-, hogy sûrûn folyós állagú mázat kapjunk.
  9. A megtöltött piskótát ~4x4 cm-es "szeletekre" vágjuk. Bevonjuk a mázzal, díszítjük és hûtõbe tesszük, míg a máz megszilárdul. Fogyasztásig hûtõben tartjuk.














Tipp: A bevonást legegyszerûbb afölött a tál fölött végezni, amelyben a máz van. A süteményt villára tesszük és egy kanál segítségével rácsorgatjuk a mázat. A felesleg visszacsepeg a tálba. A bevont és díszített süteményeket pedig sütõpapírra sorakoztatjuk szilárdulásig.



    Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

    sponsored links

    Keres?s