Citromos-mentás sajttorta
sponsored links
Hozzávalók kb. 22 cm átmérõjû kapcsos tortaformához:
- 1 csomag (12,5 dkg) zabkeksz
- 10 dkg vaj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 20 dkg nyírfacukor
- 75 dkg natúr krémsajt
- 25 dkg tejföl
- 1 (bio)citrom
- 15-20 mentalevél
a tetejére:
- nyírfaporcukor
- mentalevelek
- A kekszet késes aprítóval ledaráltam.
- Elkevertem a megolvasztott vajjal és a vaníliával, majd a tortaformába nyomkodtam, és kanál fejével szépen elegyengettem.
- A tojást, a tojássárgáját és a nyírfacukrot kézi mixerrel ? legalább 10 percig dolgoztatva a gépet ? kihabosítottam.
- A mixer legkisebb fokozatát használva belekevertem a krémsajtot, a tejfölt, a felaprított mentát, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét. (A mentát talán úgy a legkönnyebb felaprítani, ha 6-8 levelet egymásra rakunk, szorosan feltekerjük, majd nagyon vékonyan, ügyesen felszeleteljük.)
- A kekszes alapra öntöttem, és elõmelegített, 150 fokos sütõben 1,5 órán át, majd 180 fokon további 15 percig sütöttem.
- A sütõt elzártam, az ajtaját kinyitottam, és a tortát így hagytam hûlni 1/2 órán keresztül.
- Ekkor rácsra tettem, és megvártam, amíg teljesen kihûl.
- Nyírfaporcukorral meghintve, mentalevelekkel díszítve tálaltam.
A recepthez a nyírfacukrot a Nyírfacukor ? Édesen egészséges biztosította. Háttér most is a Fotókelléktõl, a recept pedig megjelent a Kifõztük gasztromagazin áprilisi számában is.