Citromos-mazsolás tekercs - avagy gyorsan valami finomat :)
sponsored links
Ezt a nagyon finom mazsolás tekercset szinte villámgyorsan el lehet készíteni, vagy legalábbis bõ fél óra alatt egész biztos, hiszen nem kelt tésztás. A receptet néhány héttel ezelõtt egy nagyon kedves olvasótól kaptam: Hollósi Dóritól, melyet egy ismerõse nagymamájától kapott. Nagyon örültem, amikor megkaptam a receptet, mert ki ne szeretné, az ilyen gyorsan elkészíthetõ finomságokat...? Könnyen összeállítható a tésztája, egyszerû kinyújtani is, a citromos-mazsolás-fahéjas tölteléknek pedig nem lehet ellenállni, annyira kellemes ízvilág.
Dóri, igazad van... ezt a süteményt is érdemes rögtön dupla adaggal indítani. :) Ez volt a szombat délutáni nassolni valónk, és amint megsültek a tekercsek, a családom rögtön el is tüntette. Alig tudtam lefotózni néhány darabot, ott toporgott mindenki az asztal körül, várták, hogy elkészüljenek a fotók és megehessék végre az utolsó darabokat is. :)
Köszönöm szépen a receptet - bátran ajánlom mindenkinek.
A fotókon szereplõ pöttyös kézmûves kerámiák Gabriella Webáruházából származnak.
Ha még nem jártatok az áruházban, érdemes nézelõdni egy kicsit az alábbi linken:
...és akkor jöjjön a sütemény:
Hozzávalók a tésztához: kb. 18 darab lesz ebbõl a mennyiségbõl
- 25 dkg vaj (esetleg margarin)
- 25 dkg sima liszt
- 25 dkg félzsíros túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütõpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj (esetleg margarin)
- 1 púpos kávéskanál õrölt fahéj (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg porcukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
- 10 dkg mazsola rumba vagy rumaromába áztatva
A mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 2 evõkanál citromlé
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütõporral, a sóval és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
2. Enyhén lisztezett felületen kb. 40x60 cm-es téglalappá nyújtjuk (úgy 5 mm vastag legyen). Egyenletesen elkenjük rajta az olvasztott vajat, majd megszórjuk a fahéj+porcukor+citromhéj keverékével és rászórjuk a mazsolát is. Szorosan feltekerjük, majd késsel (ha egy picit ragadna a tészta, akkor vizes késsel) kb. 2 cm-es szeletekre felvágjuk, melyeket sütõpapíros tepsire helyezzünk.
3. Elõmelegített, 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
4. A mázhoz a porcukrot és a citromlevet simára keverjük, és amíg meleg a sütemény, rácsorgatjuk a tetejére.
Jó étvágyat!