Citromos masni recept
sponsored links
Miféle szerzet ez?
Nem, nem a bölcsessĂ©gfogam öltött testet (bĂĄr amikor kisĂŒlt, elsĂ” dolgom volt, hogy legkedvesebb fogorvosomhoz vigyek belĂ”le – Ă©ppen elĂ”tte kezelt gyökĂ©rtömĂ©ssel).
Ez itt kĂ©rem szĂ©pen, a citromos-kakukkfĂŒves kenyĂ©rke. Volt 5 darab belĂ”le, nem egĂ©szen 2 percig. ElszĂĄmoltam magam. Minimum a triplĂĄjĂĄt kell egy nĂ©gy fĂ”s csalĂĄdban lesĂŒtni ahhoz, hogy senki ne legyen rĂĄ kiĂ©hezve.
ElkĂ©szĂtĂ©si ĂștmutatĂł
HozzĂĄvalĂł az 5 db 8 dkg-os fonathoz
- 6 g Ă©lesztĂ”
- 23 dkg BL80 liszt
- 2 dl vĂz
- 2 teĂĄskanĂĄl friss kakukkfĂ»
- 2 dkg citromhéj
- 4 g sĂł
- 2 dkg teljes kiÔrlésû rozsliszt
- 1 dkg vaj
PraktikĂĄk
Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkĂĄbb azzal dolgozzunk.
In vivo csak a bio citrom hĂ©jĂĄt hasznĂĄlhatjuk nyugodt lelkiismerettel, a dömpingĂĄru telis tele van bifenillel (E230), orto-fenil-fenollal (E231) Ă©s/vagy nĂĄtrium-orto-fenil-fenolĂĄttal (E232). Mind egytĂ”l egyig mĂ©reg. Bio citrom a lidliben 400 forint egy neccel, aminek a hĂ©ja egy Ă©vig elegendĂ” munĂciĂłt ad nekĂŒnk sĂŒtemĂ©nyek, kenyerek sĂŒtĂ©sĂ©hez.
A citromhĂ©jat belsĂ”, szivacsos fehĂ©r bundĂĄja nĂ©lkĂŒl hasznĂĄljuk fel, 5 perc elĂ”fĂ”zĂ©st követĂ”en.
Friss kakukkfĂ»vel sĂŒss, de elĂ”tte aprĂtsd finomra!
A formĂĄzĂĄs mikĂ©ntje sajĂĄt kreativitĂĄsunkon mĂșlik. MegprĂłbĂĄlhaszt az enyĂ©mnĂ©l normĂĄlisabb masnit is kĂ©szĂteni, nem sĂ©rtĂ”döm meg, de kettĂ”s, hĂĄrmasfonĂĄssal is kĂsĂ©rletezhetsz. Csak szĂĄmolj azzal, hogy a tĂ©szta sĂŒlĂ©s közben is hĂzni fog!
ElkĂ©szĂtĂ©s
- KĂ©szĂtsĂŒnk elĂ”tĂ©sztĂĄt. 12 ĂłrĂĄval a tervezett sĂŒtĂ©si idĂ” elĂ”tt keverjĂŒnk ki 10 dkg ĂĄtszitĂĄlt kenyĂ©rlisztet, 1 dl hideg, klĂłrtĂłl kiszellĂ”ztetett vĂzet, a benne oldott 3 g Ă©lesztĂ”vel Ă©s az aprĂłra vĂĄgott, zĂșzott citromhĂ©jjal, kakukkfĂ»vel. LĂ©gmentesen lefedve pihentessĂŒk a hĂ»tĂ”szekrĂ©nyben.
- Alig fĂ©l nap mĂșlva vegyĂŒk ki a hĂ»tĂ”bĂ”l az idĂ”közben jĂłl beindult masszĂĄt, Ă©s akklimatizĂĄljuk 30 prcen ĂĄt szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten.
- Közben a vajat olvasszuk fel.
- GyĂșrjuk az elĂ”tĂ©sztĂĄba az összes hozzĂĄvalĂłt. 20 kemĂ©ny, szenvedĂ©lyes perc utĂĄn is mĂ©g mindig ragadĂłs, lĂĄgy lesz a tĂ©sztĂĄnk. Nem szabad elkeseredni, kĂ©sz vagyunk.
- LĂ©gmentesen lezĂĄrva meleg helyen pihentetjĂŒk 50-60 percen ĂĄt.
- Lisztes nyĂșjtĂłdeszkĂĄn 5 rĂ©szre osztjuk, hurkĂĄkat söndörgetĂŒnk belĂ”lĂŒk. Masnihoz egyet/ kenyerenkĂ©nt, fonatokhoz pedig kettĂ”t, hĂĄrmat, stb.
- FormĂĄzzuk. Legyen lisztes a tĂ©szta, ne söpörjĂŒk le rĂłla, ha beleragad. JĂłl fog ĂĄllni neki, ha kisĂŒlt.
- Meleg helyen, lĂ©gmentesen lezĂĄrva tovĂĄbb kelesztjĂŒk 45 percig.
- 220 ?-ra elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”ben sĂŒssĂŒk 20 percen ĂĄt.
- Ha elkĂ©szĂŒlt, rĂĄcsra vetjĂŒk, Ă©s megvĂĄrjuk amĂg kiszuszogja magĂĄt.
Nagyon kedves, szeretni valĂł kenyĂ©rkĂ©t kapunk a vĂ©gĂ©n. A citrom szĂ©pen belehelyezkedik a sĂłs, fĂ»szeres ĂzkombinĂĄciĂłba. A tĂ©szta roppanĂłs, szellĂ”s, hĂłfehĂ©r. Nagyon jĂłk az emlĂ©keim rĂłla. KĂvĂĄncsi vagyok, hogy mĂĄsoknak milyen lesz? ĂrjĂĄtok majd meg!