Citromos ?lom
sponsored links
A n?v tal?l?. Habk?nny?, citromos, isteni. ?s gyorsan elk?sz?thet? desszert.
Hozz?val?k egy k?zepes m?ret?, magasabb fal? tepsihez vagy t?lhoz:
- 1 nagy, 450 grammos tejf?l
- 4 dl h?t?hideg habtejsz?n
- 2 citrom leve
- 1 citrom reszelt h?ja
- 23 dkg porcukor ?tszit?lva
- 8 gramm zselatinpor (ez 2 kicsit p?posk?s te?skan?lnak felel meg)
- 1,5 dl hideg v?z
- csipet s?
- kb. 28-30 db babapisk?ta (olasz cukrozott tetej?, amilyet a tiramisuhoz is haszn?lunk)
A zselatint elkeverj?k a hideg v?zzel, majd felforraljuk kevergetve, ha felforrt, lekapcsoljuk a g?zt alatta.
A tejf?lbe reszelj?k az egyik citrom h?j?t, majd kifacsarjuk mindk?t citrom lev?t ?s azt is a tejf?lbe keverj?k a csipet s?val, ?s a porcukorral. Felverj?k a tejsz?nt habb?. A tejf?l?s kr?mhez keverj?k a zselatint. A tejsz?nhabot ?s a citromos kr?met ?vatosan ?sszekeverj?k.
Egy tepsibe vagy t?lba kr?met tesz?nk. Arra egy sor pisk?t?t, megint kr?m, megint pisk?ta, v?g?l m?g egy r?teg kr?m.
Egy ?jszak?ra h?t?be tessz?k, hogy a babapisk?ta megpuhulhasson. M?snap sz?pen szeletelhet? is ak?r, de kan?llal galusk?k is szaggathat?k a s?tib?l, ha nem akarjuk flancosan t?lalni.
Tipp: Ha m?g egyszer?bben ?s finomabban k?sz?ten?nk, akkor a tejf?l helyett haszn?ljunk 500 gramm mascarpon?t (a t?bbi hozz?val? a recept szerint), ?s akkor zselatin nem kell. ?s m?g egy tipp: k?stoljuk a k?sz kr?met. Ha sz?ks?g?t ?rezz?k, lehet m?g hozz?adni citroml?t vagy csipet s?t (kell bele, kihozza mind a citrom ?z?t, mind cukor ?dess?g?t), vagy cukrot, ha ?gy ?t?lj?k. Akkor lesz finom, ha igaz?n citromos a kr?m, mert akkor nem csak a tejf?l ?s tejsz?n ?z?t fogjuk ?rezni, hanem val?ban egy ?lomfinom citromkr?met k?stolhatunk, ami olyan, mint egy isteni citromfagyi, csak nem j?ghidegen. ?s v?g?l a harmadik tipp: ahogy a fels? k?pen is l?tszik, poharakba is r?tegezhet?.