Citromos-kókuszos mendiant
sponsored links
A csokoládé a szenvedélyem, nemcsak a kóstolása, hanem az utóbbi félévben a bonbonok készítése is rabul ejtett. Így nem meglepõ, hogy Joanne Harris Chocolat címû könyve magával ragadott, így készült a könyvben megemlített mendiant, azaz nálunk csokoládé tallérként nevezett francia édesség. Keksz nagyságú korongok ét-; tej vagy fehér csokoládéból. Az eredeti francia recept után citromos-kókuszos változatot találtam ki, amely jól illik a 70%-os belga étcsokoládé kesernyés ízéhez.
Köszönet Andinak, aki a legjobb idõpontban adta a kezembe a Csokoládé címû könyvet!
Hozzávalók:
15 dkg min. 50 % -os étcsokoládé
1 citrom reszelt héja
kókuszreszelék
Elkészítés:
Az étcsokoládé pasztillát gõz fölött egy edényben 50 fokra felmelegítettem, majd a forró csokoládét gránitlapra öntöttem. A csokit egy spakli segítségével folyamatos mozgatással lehûtöttem 31 fokra, majd az edénybe visszatéve frissen reszelt citromhéjjal ízesítettem. Végül kis halmokat készítettem az alufóliázott tálcára. Majd díszítés után, a tallérokat 30 percre a hûtõbe tettem.
Természetesen van egy könnyebb verzió is, hiszen nem mindenkinek van otthon gránitlapja és maghõmérõje a temperáláshoz. A csokoládét apróra vágjuk és egy porcelán tálkában a mikróban felolvasztjuk, majd citromhéjat reszelünk bele. Egy tálcára alufóliát teszünk és nagyon vékonyan egy kis olívaolajjal megkenjük. Egy evõkanál segítségével kis halmokat teszünk, majd a csokoládé tallérok tetejét tetszés szerint megszórjuk citromhéjjal és kókuszreszelékkel. Az elkészült tallérokat tálcán mélyhûtõbe tesszük és tizenöt perc után fogyasztható is.
Tálalásként ajánlom hozzá a Csokoládé címû filmet!
Jó nassolást!