Citromos kuglóf
sponsored links
Különleges vendégek jártak nálunk a mûhelyben. Mivel ez normál gyártási napokon elképzelhetetlen, ezért úgy gondoltuk, hogy meglepjük a kis csapatot egyszerû, saját készítésû finomságokkal.
A csokis kuglóf volt a kiindulási alap a citromos verzióhoz is, sós csemegének pedig teasütemény készült.
CITROMOS KUGLÓF kb. 20 cm átmérõjû formára
15 dkg liszt (teljes kiõrlésû tönköly)
2 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
15 dkg cukor (nyers nád)
2 db citrom héja (kezeletlen)
2,5 dkg olívaolaj (extra szûz)
2,5 dkg ghí (ha nincs, akkor vaj)
0,5 cs sütõpor (foszfátmentes)
0,3 dl frissen facsart citromlé
0,3 dl víz
1. gyújtsuk be a sütõt 170 fokra (gázsütõnél 3-as fokozat)
2. adjuk a tojásokhoz a cukrot és keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olajat, a ghít, a citromlevet és a vizet, keverjük össze
4. vajazzuk / lisztezzük ki a kuglóf sütõformát és a masszát öntsük bele egyenletesen
5. az elõmelegített sütõben 25-30 perc alatt süssük aranybarnára
Praktikák:
- vízben / rumban áztatott mazsolával is készíthetõ
- kezeletlen narancs, tonkabab és vanília is illik hozzá
- a képen látható sütemény teljes kiõrlésû tönköly liszttel készült
- ha tejmentesség a cél, ghí-t, vagy vaj helyett is olajat használjunk
Napi útmutató: "A láng magamagának nem olyan fényes, mint akinek világít: ép így a bölcs is." Nietzsche