Citromos kuglóf eper mázzal
sponsored links
Falatnyi puha, citromos csodák zamatos eper mázba burkolva. Szerintem nem is kell mást mondani errõl a sütirõl, mindenki egybõl el tudja képzelni, mennyire jól mûködik együtt!
Már sokszor bebizonyosodott számomra is, hogy van, hogy a legegyszerûbb dolgok a legfinomabbak. Így van ez ezzel a citromos kuglóffal is, ami nem igényel se túl sok fáradozást, se extra hozzávalókat, mégis isteni finom és ráadásul szépséges is a csordogáló pasztell rózsaszín cukormázzal. A máz persze szigorúan házilag készült, igazi eperbõl és porcukorból, mindenféle színezék nélkül. A kuglófot elkészítettem már nagy méretû sütõformában is, ha esetleg valakinek csak ilyen van kéznél, bátran nekiállhat, ugyanis ezzel is tökéletesen mûködik a recept!:)
Hozzávalók
(24 mini vagy 1 normál méretû kuglófhoz)
- 2 tojás
- 1,5 dl étolaj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek. citromlé
- 25 dkg natúr joghurt
- 15 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2 tk sütõpor
Máz:
- 15 dkg porcukor
- 2-3 ek eperpüré
Elkészítés
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk az étolajat, a citrom reszelt héját, a joghurtot, valamint a citrom levéból 2 evõkanálnyit és simára keverjük.
- A liszttel elkeverjük a sütõport majd 2-3 részletben a tojásos-joghurtos masszába forgatjuk.
- Az így kapott masszát egyenlõen elosztjuk a sütõformákban, majd 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk.
- Mini kuglófok esetén a sütési idõ 25 perc, ha egy nagy kuglófot készítünk, 40-45 perc sütési idõvel számoljunk.
- Miután megsült, rácsra tesszük és megvárjuk, míg kihûl.
- A mázhoz 2-3 nagy szem epret pépesítünk, majd az így kapott pürébõl 2-3 evõkanálnyit a porcukorhoz adunk és simára keverjük.
- A mini kuglófokat egyesével a cukormázba mártjuk, majd rácsra tesszük ismét, hogy a cukormáz megdermedjen.