Citromos krémes - paleo

2014-05-27

sponsored links







Szeretitek a krémest? Én a sima hagyományos krémest nem igazán, inkább a francia krémest meg a gesztenyés krémest szerettem, viszont mindig is ki akartam próbálni citromos ízben, mert a citrom a kedvencem. A krém olyan igazi remegõs, légies, mint amilyennek a jó krémesnek lennie kell. Eredetileg piskótából terveztem az alapot, szerintem úgy még finomabb lenne, de nem volt kedvem sütni, így egy egyszerû mandulás alapot készítettem. Érdemes elõzõ este elkészíteni, hogy szépen lehessen szeletelni, bár a zselé miatt a tetején hajlamos szétcsúszni, eldõlni, azért sikerült szép szeleteket vágni. Nem bonyolult ám, és nagyon gyorsan készen van, aztán már csak a várakozást kell kibírni.

Hozzávalók:
az alaphoz:
25 dkg darált mandula
1 kisebb banán
1 nagy ek. puha kókuszvaj

A krémhez:
6 tojás szétválasztva
18 dkg erythritol porrá õrölve
1 rúd vanília
5 dkg mandulatej
csipet só
1,2 dl frissen facsart citromlé
8 lap zselatin

A zseléhez:
1 citrom leve, ananászlé, narancslé és víz vegyesen, összesen 4 dl
4 lap zselain

Egy szögletes tepsiben készítettem, a legjobb, ha kapcsos forma, mert különben az elsõ szeleteket nem lehet szépen kiszedni, a mérete 30x23 cm és kb 5 cm magas, de lehet egy nagyobb kapcsos tortaformában is készíteni. A krémhez a kiindulási alap az epres vaníliakrémes torta krémje volt, de úgy készítettem, mint, ahogy a krémest is szokták, a tojásfehérjéket is hozzákevertem. Az epres tortában nem volt benne a szentjánoskenyérmag liszt, ebbe a jobb tartás miatt tettem bele, csak ez volt otton éppen, de szerintem enélkül . Az alaphoz a mandulát ledaráltam food processzorral, majd hozzádolgoztam egy kicsi banánt és 1 evõkanál kókuszvajat. Ezt belenyomkodtam az edény aljába, nedves kézzel elsimítottam. A tojássárgákat a porrá õrölt édesítõ 2/3-val és a vanília magokkal habosra kevertem, fehéredésig, kb 3-4 perc, a legjobb tálas mixerrel készíteni. A mandulatejet felforraltam, az üres vanília rudat is beletettem, miután felforrt, ezt kidobtam. A tojássárgékhoz adtam az evõkanál szentjánoskenyérmag lisztet, majd folyamatos keverés közben (alacsony fokozaton) a tojássárgákhoz öntöttem a forró tejet nagyon lassan. Közben már jó habos és krémes lesz. Visszaöntöttem a fazékba a krémet és alacsony lángon folyamatosan keverve sûrûre fõztem. Vigyázni kell, hogy ne forrjon, mert akkor kicsapódik a tojássárgája és darabos lesz. A citromlevet felmelegítettem, hozzáadtam az elõre beáztatott zseltinlapokat, elkevertem, majd ezt is a krémhez kevertem. A tojásfhérjéket felvertem, amikor félkemény volt, kanalanként hozzáadtam a maradék édesítõt és kemény habbá vertem. Kis adagokban a még forró krémhez kevertem, óvatosan simára kevertem és még forrón a mandulás alapra öntöttem, szinte teljesen tele lett. Hagytam kihûlni, majd hûtõbe tettem, hogy teljesen megdermedjen. Nekem így pont jó volt a citrom és az édesítõ aránya, de meg lehet kóstolni a krémet, ízlés szerint lehet még hozzá citromlevet vagy édesítõt adni. A legjobb elõzõ nap elkészíteni, de legalább 5-6 órát állnia kell a hûtõben. A zseléhez ananászlevet, narancslevet és citromlevet kevertem el kevés vízzel, összesen 4 deci volt, így lett ilyen színe. Több hely már nem volt a tepsiben, féltem, hogy nem is fog ráférni. Felforraltam, hozzáadtam a beáztatott zselatinlapokat, majd hagytam hûlni. Amikor kezdett zselésedni, akkor a citromos krém tetejére öntöttem lassan, az már addigra megdermedt. Nálam reggel készült, majd egész nap állt és este szeleteltem, az egész családnak ízlett.






Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)



Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/05...

sponsored links

Keres?s