Citromos keksz
sponsored links
Hozzávalók:
- 150 g citromkrémhez (Lemon Curd):
- 50 g cukor
- 50 ml frissen facsart citromlé (1 nagy citrom leve)
- 40 g vaj
- 1 csapott ek étkezési keményítõ
- 2 tojássárgája
- Tésztához:
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 200 g (tönköly) finomliszt
- 100 g kukoricaliszt
- csipet só
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 50 g darált pirított sótlan mandula
- Elõször a citromkrémet készítjük el. A cukrot, citromlevet és a vajat egy lábosban melegítjük, amíg elolvad a cukor. A tojássárgákat a keményítõvel simára keverjük, majd a cukros keveréket levesszük a tûzrõl és hozzáadjuk a tojásos keveréket. Folyamatosan keverjük és lassú tûzre visszatéve addig folytatjuk, amíg puding állaga nem lesz. Nem kell forrnia, alacsony lángon készüljön, különben rántotta lesz belõle. Kb. 150 g citromkrém lesz a végeredmény. Ezt elõre elkészíthetjük, a keksz készítéséig tartsuk hûtõben.
- A tésztához a vajat a cukorral alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a liszteket, csipet sót, a korábban elkészült citromkrémet, a citromhéjat és a darált mandulát. Fél órára hûtõbe tesszük.
- A sütõt elõmelegítjük 175 fokra (légkeveréses).
- A tésztát kb 4 mm-esre nyújtjuk és keksz-formákkal kiszaggatjuk.
- Tepsikbe szilikon sütõlapot (vagy sütõpapírt) helyezünk, rárakjuk a kekszeket és kb 15 perc alatt megsütjük. Forrón elég puhák a kekszek, lehetõleg rácson hûtsük ki.
- A citromkrém elvileg pár hétig eláll, azért én pár napnál tovább nem hagytam még, annyit készítek, amit fel is használok.
- Darált mandula helyett használhatunk darált mákot, diót, mogyorót vagy pisztáciát is.
- A recept forrása: http://www.colorsinthekitchen.com/2014/01/citromkrem-keksztesztaban.html
- Nekem ebbõl a mennyiségbõl 44 db keksz készült.