Citromos-kamillás macaron
sponsored links
Boldog macaron napot mindenkinek!:) Idén ünnepeljétek saját készítésû finomsággal, mondjuk ezzel a citromos-kamillás változattal!
Ezeket a desszerteket szerintem igenis a töltelék adja el. Ha nincs karakteres íze, csak édes, értelmetlen az egész. Én most egy kamillával ízesített citromkrémet készítettem hozzá, de ha nem vagytok elég bátrak a “virágos” kombinációhoz, a virágzatot elhagyva, csak citrommal is készíthetitek, vagy válogathattok a finomabbnál-finomabb ízkombinációkból ide kattintva. A kamillától kicsit teára emlékeztet a töltelék íze, kicsit sem tolakodó, enyhén érezhetõ csak a citrom mellett, mégis különlegessé teszi ezt a macaront.
Macerás, tudom, de mondjátok, hogy nem éri meg a szépséges végeredmény…
Hozzávalók
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 közepes méretû tojás fehérje (66g)
- pár csepp folyékony sárga ételfesték
Töltelék:
- 1 nagyobb citrom
- 7,5 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 dl kamilla forrázat
- 0,8 dl kifacsart citromlé
- 12,5 dkg vaj
Elkészítés
Elõzõ nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahõmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütõlapon szétterítjük és 100 fokos sütõben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihûlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtõl, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.
- A töltelékhez elõször elkészítjük a kamillás fõzetet: ehhez 1 evõkanálnyi kamilla virágzatot leforrázunk 1 dl vízzel, hagyjuk ázni, míg szobahõmérsékletûre hûl és leszûrjük.
- A citrom kifacsart levét, a citrom héjat a tojásokat , a cukrot és a kamillás fõzetet tûzálló tálban összekeverjük.
- Az egészet gõz fölött sûrûre fõzzük.
- Megvárjuk, míg szobahõmérsékletûre hûl és a vajat apró kockánként beleturmixoljuk.
- Az így kapott krémet felhasználásig hûtõben dermesztjük.
Másnap:
- Elõször elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt sárga színû, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhõmérõ kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjébõl kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hûl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben ?klaffogó? hangot ad, az edény széléhez csapódik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettõl kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.
- Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütõpapírra kb. 3 cm átmérõjû pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütõpapír másik oldalán érdemes elõrajzolni, hogy egyforma méretûek legyenek.) Most szilikon sütõformát használtam.
- Ezután fél órát szobahõmérsékleten pihentetjük õket.
- 140 fokra elõmelegített sütõben 4-5 perc után ?kinõnek? a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idõ vége felé, fedjük le sütõpapírral)
- Sütõpapírral együtt rácsra emeljük õket, megvárjuk, míg kihûl és leszedegetjük a papírról.
- Összeállítjuk a macaronokat: a megdermedt krémet habzsákkal óvatosan betöltjük a héjak közé.