Citromos-joghurtos torta
sponsored links
Hozzávalók 23 cm átmérõjû kapcsos tortaformához:
a tésztához:
- 3 tojás
- 7 dkg cukor
- 2 evõkanál olaj
- 7 dkg liszt
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1/2 csomag sütõpor (6 g)
továbbá:
- kb. 10 dkg sárgabaracklekvár
a joghurtos réteghez:
- 2 nagy pohár görög joghurt (2 x 400 g)
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 2 csomag zselatinpor (2 x 20 g)
- 2 dl tejszín
- 1 (bio)citrom reszelt héja
a tetejére:
- 1 (bio)citrom
- 1/2 csomag zselatinpor (10 g)
- 1 evõkanál cukor
- 2 dl víz
- A tojást kihabosítottam a cukorral, a vége felé hozzáadtam az olajat is.
- Fakanállal óvatosan beleforgattam a kakaóval és sütõporral elkevert, átszitált lisztet.
- A masszát az alján sütõpapírral bélelt tortaformába simítottam, és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 30 perc alatt készre sütöttem.
- A sütõbõl kivéve pár percig hûlni hagytam, majd lepattintottam róla a karimát, az aljáról eltávolítottam a sütõpapírt, és a tortalapot rácsra téve hagytam teljesen kihûlni.
- Közben elmosogattam a tortaformát, belehelyeztem a kakaós lapot, amit megkentem a lekvárral.
- A joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a zselatint addig melegítettem, amíg a cukor és zselatin fel nem oldódott.
- Miután langyosra hûlt, beleforgattam a citromhéjat meg a tejszínbõl vert kemény habot, és óvatosan a lekváros lapra öntöttem.
- A tortát pár órán keresztül a hûtõben pihentettem.
- A citromot a húsáig hámoztam, majd éles késsel hártyavékony szeletekre vágtam, kiraktam velük a torta tetejét.
- A zselatint a cukorral és a vízzel forróra hevítettem, kevergetve langyosra hûtöttem.
- Óvatosan ? hogy a citromszeletek ne csússzanak el ? a tortára öntöttem, és újabb néhány órára a hûtõbe tettem dermedni.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin márciusi, születésnapi számában is.