Citromos-joghurtos torta

2017-06-02

sponsored links


Hozzávalók 23 cm átmérõjû kapcsos tortaformához:
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 2 evõkanál olaj
  • 7 dkg liszt
  • 1 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 csomag sütõpor (6 g)

továbbá:


a joghurtos réteghez:

  • 2 nagy pohár görög joghurt (2 x 400 g)
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 2 csomag zselatinpor (2 x 20 g)
  • 2 dl tejszín
  • 1 (bio)citrom reszelt héja

a tetejére:

  • 1 (bio)citrom
  • 1/2 csomag zselatinpor (10 g)
  • 1 evõkanál cukor
  • 2 dl víz




  • A tojást kihabosítottam a cukorral, a vége felé hozzáadtam az olajat is.
  • Fakanállal óvatosan beleforgattam a kakaóval és sütõporral elkevert, átszitált lisztet.
  • A masszát az alján sütõpapírral bélelt tortaformába simítottam, és elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 30 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütõbõl kivéve pár percig hûlni hagytam, majd lepattintottam róla a karimát, az aljáról eltávolítottam a sütõpapírt, és a tortalapot rácsra téve hagytam teljesen kihûlni.
  • Közben elmosogattam a tortaformát, belehelyeztem a kakaós lapot, amit megkentem a lekvárral.
  • A joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a zselatint addig melegítettem, amíg a cukor és zselatin fel nem oldódott.
  • Miután langyosra hûlt, beleforgattam a citromhéjat meg a tejszínbõl vert kemény habot, és óvatosan a lekváros lapra öntöttem.
  • A tortát pár órán keresztül a hûtõben pihentettem.
  • A citromot a húsáig hámoztam, majd éles késsel hártyavékony szeletekre vágtam, kiraktam velük a torta tetejét.
  • A zselatint a cukorral és a vízzel forróra hevítettem, kevergetve langyosra hûtöttem.
  • Óvatosan ? hogy a citromszeletek ne csússzanak el ? a tortára öntöttem, és újabb néhány órára a hûtõbe tettem dermedni.



A receptet megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin márciusi, születésnapi számában is.

Folytats a blogon ... hankka.blogspot.com/2017/06/citromos-...

sponsored links

Keres?s