Citromos, joghurtos sertésszûzleves bográcsban elkészítve

2017-08-27

sponsored links

 IMG 0484

Sarud, Tisza-tó, nyár. Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese - és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bûn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tûzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág - vagyis nincs könnyû dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg - tehát rögtönöznöm kell.

A hûtõben van három szép sertészûz pecsenyénk, ezeknek az elkeskenyedõ végeit levágom - ez lesz a levesem alapja, a többi, szép és egyenletes hús pedig majd jó lesz vacsorára. Tehát megvan a hús, keressük meg a többi összetevõt. Legyen egy kicsit savanykásabb, citromos, joghurtos ízvilág, mert az így nyárra tejesen jó - tehát az ízvilág már kezd kialakulni.

Jöhetnek a zöldségek. Legyen benne paradicsom - gondolom én. De Eszter rögtön jelzi, hogy a savas paradicsom és a joghurt nem biztos hogy harmonikus állagot fognak alkotni, így a paradicsom ötletem már dugába is dõlt. Sebaj, legyen akkor répa, paprika és cukinni - ezek szépen fognak együtt dolgozni a bográcsban.

Tehát kész a koncepció, csináljunk tüzet, készülhet egy finom bográcsos ebéd.

IMG 0431

IMG 0425

IMG 0472

Hozzávalók:

  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2 szál fehér répa
  • 2 szál répa
  • 1 kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 fehér húsú paprika
  • 1-1,5 szál cukkini
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 citrom
  • 40-50 dkg sertésszûz
  • 1,5 dl fehér vagy rozé bor
  • víz
  • 1/2 ek római kömény
  • 1/2 ek morzsolt kakukkfû
  • 1,5 dl görögjoghurt
  • friss bazsalikom levél
  • só és bors

Elsõ körben megdinsztelem a hagymát, majd a gyökér és répa kockákat megkaramellizálom a hagymás alapban. Míg az alap zöldségek pirulnak, addig a sertésszüzet felkockázom, sózom és finoman borsozom. Ha már a répák kicsit barnulnak, akkor a bográcsba beledobálom a húskockákat, és fehéredésig pirítom õket. Ekkor jöhetnek a fokhagyma darabok és a fûszerek - amelyeknél mostanában nekem nagyon fontos szerepe jut a római köménynek, amit most sem hagyok ki. A fûszerek után felöntöm a levesem alapját száraz borral, majd hideg vízzel is, amiben hagyom hogy szépen elkezdjenek puhulni a húsok. 

IMG 0426

IMG 0428

IMG 0429

IMG 0433

IMG 0434

IMG 0436

IMG 0447

Mivel a sertésszûz nem igényel nagy fõzést, így pár perc múlva a levesbe facsarok egy citromot, majd jöhetnek a paprika- és a cukkini kockák is. Lassan alakul a levesünk ízvilága, citrommal még savanyíthatunk rajta, jöhet még só és bors - persze ha igényli. 

IMG 0439

IMG 0443

IMG 0450

IMG 0453

IMG 0455

IMG 0457

IMG 0459

IMG 0465

IMG 0467

IMG 0469

Utolsó fázisként egy tálba joghurtot szedek, majd a levesbõl kiszedett forró lével hõkiegyenlítést végzek - így nem lesz csomós, csúnya állagú végeredmény a bográcsban. Tehát a kikevert joghurtos sûrítést belekeverem a levesbe, szeletelek még egy-két citromkarikát is, tépek egy kevés bazsalikomot a lébe, majd hagyom, hogy rottyanjon egyet-kettõt - és már lehet is tálalni.

IMG 0470

IMG 0473

IMG 0474

IMG 0476

IMG 0480

Mire ide elérek, addigra be is futnak a barátaim - beülünk a szilvafa árnyékába, majd be is termeljük a tartalmas, izgalmas ízvilágú levesemet. Ha ki akartok törni a bográcsgulyás, marhapörkölt árnyékából, akkor szerintem érdemes kipróbálni ezt a friss és üde, de tartalmas levest nem csak nyáron, hanem akár télen is.

IMG 0483

 

 Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... husimado-eger.blog.hu/2017/08/27/citr...

sponsored links

Keres?s