Citromos hecsedli, avagy csipkelekvár gyorsított eljárással
sponsored links
Nagyon-nagyon finom hecsedlit, vagyis csipkebogyó lekvárt sikerült összehoznom. A csipkebogyó még most is szedhetõ, sõt most már érettek, ezért fagyasztani sem kell, mint én tettem.
Régóta gyûjtögettem a csipkét, de sokat egyszerre nem igen volt idõm szedni. Az egy alkalommal szedett, kis adagokat vagy megtisztítva (két végét levágva), vagy csak megmosva fagyasztóba tettem. Nem lesz elég a családnak ennyi, az biztos, mert gyerekeim egyik kedvence ez, de az eddig összegyûltbõl végre megfõztem a lekvárt, kicsit gyorsítva az eljáráson, és egy egész citrom belefõzésével egy kicsit friss ízt is adva a lekvárnak.
A fagyasztóból kivéve a csipkét fekete végüket, ill. ha volt a kis száracskákat , levágtam. Összesen kb. 2,5 kg lehetett. Majd feltettem fõni, egy fél kávéskanálnyi citromsavval, annyi vízben, ami ellepte. Tettem hozzá, a jó ideje szintén a fagyasztóban gyûjtögetett alma magházakból egy jó adagot, (kb. 20 almamagház volt, amit süteménykészítés, vagy suli uzsonna csomagolás után nem dobtam ki) ez fogja segíteni a sûrûsödést, és reméltem, hogy ezért nem kell nagyon sokáig fõzni. Tettem hozzá továbbá egy ...