Citromos halleves.
sponsored links
Ma van a halak napja, így mi más készülhetett volna ebédre mint egy halleves. Persze ehhez a naphoz illõen egy finom halászlét kellett volna fõzni, de sajnos ahhoz nem volt itthon alapanyag. Viszont a hûtõben lapult két alaszkai tõkehalfilé, így abból készítettem egy egyszerû, ám finom citromos hallevest, sok zöldséggel. Mivel laktózmentes tejszínt és vajat használtam a leves elkészítéséhez, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják, ha éppen kedvet kapnak hozzá. Tõkehalfilé helyett pedig készülhet pl. lazaccal, vagy éppen afrikai harcsával is.
Hozzávalók:
2 db alaszkai tõkehalfilé
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
20 dkg zöldborsó
1 db babérlevél
só
õrölt bors
2 tk ételízesítõ
1 ek kukoricakeményítõ
1,5 dl laktózmentes tejföl (Riska 20%-os)
5 dkg laktózmentes vaj (Riska)
1 l víz
A halfilét alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel nagyobb kockákra, és tegyük félre.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a zöldségeket pucoljuk meg, és vékonyan szeleteljük fel.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt zöldségeket, és pároljuk pár percig, majd szórjuk meg az ételízesítõvel, ízlés szerint õrölt borssal, reszeljük hozzá a citromhéjat, facsarjuk hozzá a citromlevet, tegyük bele a babérlevelet, keverjük alaposan össze, és így pároljuk tovább pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, és fõzzük a zöldségeket félpuhára. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, és addig fõzzük még a zöldségek megpuhulnak.
A tejfölt keverjük simára a keményítõvel, és egy merõkanál levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez.
Ezután tegyük bele a felkockázott halfilét, óvatosan keverjük össze, majd fõzzük kb. 5 percig. Ekkor vegyük le a tûzrõl, fedjük le az edényt, és hagyjuk 10-15 percet állni, mielõtt tálalnánk.
Tálalás elõtt merjük a levest tányérba, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint még külön citromlevet is kínálhatunk hozzá, ha valaki savanyúbban szeretné.