Citromos göngyölt szûzérme
sponsored links
Az ihletet Gabojsza csavart húsa adta: szûzérme kolbászhúsba és csepleszbe "csomagolva". Fantasztikus ötlet, nálunk eddig csak "fordítva" volt, a szûzérmébe töltöttük a kolbászhúst, és tüskepecsenye volt a neve :-)
S mivel éppen volt a fagyasztóban egy szûzérme, tényleg teljesen véletlenül pont csepleszbe csomagolva, munkához láttam. Kolbászhús nem volt, helyette jött "köpenyként" a nagy sikert aratott citromos-zöld fûszeres darált hús.
Csodafinom lett... Fûszeres, ízes, melegen és hidegen is nagyon finom!
Citromos göngyölt szûzérme
Elkészítési idõ: 2 óra
Hozzávalók:
- 1 karcsú szûzérme
- 80 dkg darált sertéshús (zsírosabb részébõl)
- 1 nagy fej lila hagyma
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 csokor petrezselyemzöld
- ízlés szerinti mennyiségû kakukkfû
- só, bors
- 1 nagyobb méretû cseplesz (ha nem jutunk hozzá, használjunk nyugodtan baconszalonnát)
A darált húst gyúrjuk össze alaposan a finomra vágott lila hagymával, zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával, petrezselyemzölddel, kakukkfûvel, sóval, borssal.
A csepleszt (vagy a szorosan egymás mellé fektetett baconcsíkokat) terítsük ki, egyenletes vastagságban oszlassuk el rajta a fûszeres darált húst.
Fektessük a közepére a besózott szûzpecsenyét, majd burkoljuk be a darált húsba-csepleszbe, mintha pl. Stefánia-vagdaltat készítenénk, a szûzpecsenyét teljesen ölelje körbe a darált hús és a cseplesz.
Óvatosan emeljük át tepsibe, öntsünk alá 1 dl vizet. Takarjuk le alufóliával, és pároljuk egy órán át 180 fokos sütõben, majd a fóliát levéve pirítsuk meg ropogós pirosra a tetejét.
Hagyjuk kicsit pihenni, majd vágjuk szeletekre, s lágy krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk.