Citromos-gomb?s ragu teljes ki?rl?s? sz?lesmet?lttel.
sponsored links
A teljes ki?rl?s? liszttel is ?ppen olyan finom h?zi t?szt?t tudunk k?sz?teni mintha b?za finomliszttel gy?rn?nk. Persze az?rt ?rdemes a teljes ki?rl?s? lisztet pl. finomliszttel vagy ?ppen mint ahogy ?n tettem, t?nk?lyb?za finomliszttel keverni, a finomabb ?z el?r?se ?rdek?ben. Mivel ?ppen volt itthon gomba, ?gy gondoltam a frissen meggy?rt t?szt?hoz egy egyszer?, citrommal ?zes?tett gombaragut k?sz?tek, mely j?l illik a t?szt?hoz...... Term?szetesen bolti t?szt?t is haszn?lhatunk, de az?rt a h?zi gy?rt t?szt?nak nincs p?rja, ?s nem is bonyolult az elk?sz?t?se.
Hozz?val?k a citromos-gomb?s raguhoz:
25 dkg csiperke gomba
1 db f?z?hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt h?ja
1 kisebb csokor petrezselyemz?ld
s? (?zl?s szerint)
1 tk ?tel?zes?t?
?r?lt sz?nes bors (?zl?s szerint)
2 dl Milli f?z?tejsz?n
2 dkg vaj
1 ek ?tolaj
A gomb?t tiszt?tsuk meg, majd v?konyan szeletelj?k fel. Lehet?leg k?zepes m?ret? gomb?t v?lasszunk.
A f?z?hagym?t ?s a fokhagym?t pucoljuk meg, majd v?gjuk fel apr?ra. A petrezselyemz?ldet csipkedj?k le a sz?rr?l, mossuk meg, majd v?gjuk fel apr?ra.
Egy serpeny?be hev?ts?k fel a vajat ?s az olajat, adjuk hozz? az apr?ra v?gott f?z?hagym?t ?s futtassuk meg. Amikor m?r ?vegesre p?rol?dott, adjuk hozz? az apr?ra v?gott fokhagym?t, majd p?r pillanat m?lva a felszeletelt gomb?t.
Ezut?n ?zl?s szerint s?zzuk, borsozzuk, sz?rjuk meg az ?tel?zes?t?vel, reszelj?k r? a citromh?jat, facsarjuk r? a citromlevet, majd lefedve p?roljuk p?r percig. (?zl?s szerint t?bb citromlevet is facsarhatunk r?)
Amikor a gomba m?r levet engedett, adjuk hozz? az apr?ra v?gott petrezselyemz?ldet, ?nts?k fel a tejsz?nnel, ?s addig p?roljuk tov?bb, m?g a tejsz?n kiss? bes?r?s?dik. (k?zben k?stoljuk, ?s ha sz?ks?ges ?zes?ts?nk ut?na)
H?zi sz?lesmet?lt hozz?val?i:
7 dkg teljes ki?rl?s? t?nk?lyb?zaliszt
3 dkg t?nk?lyb?za finomliszt
1 nagy csipet s?
1 db toj?s (nagy)
A k?tf?le lisztet ?s a s?t keverj?k ?ssze, csin?ljunk a k?zep?be egy m?lyed?st, ?s ?ss?k bele az eg?sz toj?st.
Ezut?n gy?rjuk ?ssze, majd pihentess?k kb. 20 percet a t?szt?t, miel?tt v?konyra kiny?jtan?nk, ?s sz?lesmet?ltnek felv?gn?nk.
A felv?gott t?szt?t ezut?n enyh?n s?s, forr?sban l?v? v?zben f?zz?k ki, majd sz?rj?k le, ?s keverj?k hozz? a citromos-gomb?s raguhoz.
T?lal?skor szedj?k a t?szt?t t?ny?rba, ?zl?s szerint sz?rjuk meg apr?ra v?gott petrezselyemz?lddel, majd ?gy k?n?ljuk.