Citromos fetás mártogatós citromos csirkével
sponsored links
Ismeritek Sweet Pault? Szenzációs újságja és szakácskönyvei vannak. Épp egy játékot indított, jelentkeztem is, hogy megnyerjem a legújabb kiadványát, aminek a sorsolása nemtom mikor lesz, de ez a kedves Pali a jelentkezésemért cserébe elküldte a hét legkedvesebb receptjét, ezt a fetás mártogatóst. A napokban nosztalgiáztunk a görög nyaralásainkról, és ajánlotta kedvesem, hogy csináljunk valami görögöset. Õ a tzatzikire gondolt, én meg ezt alkottam. Remélem hasonlóképpen örülni fog neki.
Az íze hajaz kissé a krémes uborkás mártásra, csak sokkal izgalmasabb. Citromos, fokhagymás, kakukkfüves, nagyon fetás. Aki szereti a görög ízeket, ezt is fogja. A kenyér már kel hozzá.
Ma M.Linda egy citromos csirkét kínált ebédre, az ihletett a citromos csirkecombok megalkotására, mondván, a mártáshoz úgyis kell citrom, miért ne hasznosulhatna máshol is.
A mártogatós hozzávalói:
200 g feta
2 evõkanál citromlé
1 evõkanál reszelt citromhéj
1 gerezd fokhagyma
6 evõkanál olaj
friss kakukkfû
A hozzávalókat robotgépbe mérjük, és krémessé dolgozzuk. Nagyon egyszerû. Ha szükséges, plusz olivaolajjal tehetjük még krémesebbé. A fokhagyma íze szinte eltûnik a krémben, hála a citromhéjnak és a citrom levének.
A csirkecombokat alaposan megmostam, egy jénai tálba extra szûz olivaolajat öntöttem, a combokat a bõrõs felükkel átdörzsöltem benne, majd átfordítva szépen elrendeztem az olajban. Beledobtam a tálba két gerezd fokhagymát héjastúl, megszórtam a combokat rozmaringgal, sóval, borssal, rájukreszeltem egy citrom alaposan megmosott héját, és rájukfacsartam a citrom levét. Elõmelegített sütõben 180 C-on kb. 40 perc alatt ropogósra sütöttem õket.
A rozmaring helyett érdemesebb lett volna kakukkfüvet használni, késõn kaptam észhez, azzal tökéletesebben harmonizált volna a krémem.
Tarallikkal és a mártogatóssal fogyasztottam (egyedül, mert Danikám helyettesít az étteremben)
Jó étvágyat!