Citromos cukkini kenyér
sponsored links
-->
Nálam már javában dúl a cukkini szezon, igaz, még a tavaly lefagyasztott cukkinibõl gazdálkodom, de így is sok mindenbe kerül, amibe csak lehet. Süteménybe pl, zsemlébe, tojástekercsbe, mindenbe, amibe jó a reszelt cukkini.
Rengeteg terem a kertemben nyáron, amit lereszelve egy zacskóban lefagyasztok, és ez a következõ szezonig eltart.
Hozzávalók:
- 20 dkg cukkini (kb 1 kisebb cukkini)
- 17 dkg liszt (hajdinát használtam)
- 12 dkg cukor (eritrit)
- 1,5 dl tej
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 6 evõkanál olaj (kókuszolaj)
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1-1 csapott teáskanál sütõpor és szódabikarbóna
- csipetnyi só
- a díszítéshez porcukor és citromfû
Elkészítése:
- A cukkinit alaposan megmossuk, lereszeljük, csipetnyi sóval összekavarjuk, majd egy szûrõbe tesszük, hogy a leve lecsöpögjön.
- Közben az egész tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a vaníliát, a citrom levét és héját, meg a tejet. Miután elkevertük, óvatosan beleforgatjuk a sütõporral, meg a szódabikarbónával elkevert lisztet.
- A tésztát egy sütõpapírral bélelt kalácsformába simítjuk, majd 160 fokon, légkeverése sütõben tûpróbáig sütjük.
- Miután kihûlt, porcukorral megszórjuk és szeletekre vágjuk.