Citromos csirke-piláf
sponsored links
Az utóbbi hónapok legkerekebb ételét sikerült ma exhas összedobnom. Tesis-krumplit terveztem, de a végére tepsis-rizs lett belõle.
Van az irániaknak egy nagyon kedvelt sült rizse, a tahdig, aminél direkt odapirítják a rizs alját, ami egy rétegben összesül és karamellizálódik, ropogós lesz és mennyei. Na ez a rizs is pont ilyen lett, emellett a fûszerektõl isteni íze is volt, úgyhogy bõvült a szerethetõ rizsételeink repertoárja.
Hozzávalók 2 fõre:
6 db csirkeszárny
25 dkg jó minõségû rizs
6 dl víz vagy csirkealaplé
3 gerezd fokhagyma
egy kisebb citromnak a fele
egy félmarék mazsola
1 evõkanál méz
só, frissen õrölt bors
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál õrölt gyömbér
1 teáskanál õrölt koriandermag
1/2 mokkáskanál õrölt fahéj
és aki szereti: 1/2 mokkáskanál õrölt római kömény
A csirkeszárnyakat megtisztítottam, az ízeknél elvágtam és alaposan besóztam. Egy nagy tálba tettem, adtam hozzá 3-4 evõkanálnyi olívaolajat, egy marék mazsolát, egy fél citromot félkarikázva és a magokat gondosan eltávolítva (mert a magok keserítik az ételt, nem a héja), egy evõkanálnyi mézet, a 3 gerezd fokhagymát apróra vágva és a többi fûszert is, és jól összekevertem az egészet. Hagytam állni egy órácskát.
Elõmelegítettem a sütõt olyan 170 fokra. A sütõtálat olívaolajjal megkentem, amit megszórtam egy rétegben a szûrõkanálban többször alaposan átöblített rizzsel. A vizet (ha víz, azt sózzuk, ha alaplevet használunk azt nem kell) ráöntöttem a csibeszárnyakra, hogy leoldódjanak kissé a fûszerek és a fokhagyma. Majd a szárnyakat rásorakoztattam a rizs tetejére, végül a fûszeres lével óvatosan megöntöztem az egészet. Lefedtem alufóliával és 3/4 órán át sütöttem, aztán levettem róla a fóliát, és a hús pirulásáig még kb. 45 percig sütöttem.
Tipp: sóban eltett citrommal is készíthetõ, ha valakinek rejtezik a spájzában ilyesmi.