Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártással
sponsored links
Találtam néhány szelet borjúcombot a hûtõben. Hirtelen nem is tudtam mit készítsek belõle, mert nálunk ez nem mindennapi alapanyag. Aztán szemrevételeztem a fellelhetõ készletet és kialakult az elképzelés is. A citrom üdeséget, a kapribogyó pikánsságot adott az ételnek, a bor pedig elmélyítette az ízeket. A hús is puhára fõtt, megõrizve a szaftosságát. Egyszóval az omlós húshoz nagyon jól illet a kissé pikáns tejszínes mártás, igazi hétköznapi ünnepi fogás lett belõle. Burgonyakrokettet kínáltam mellé, amit lehet a szaftba mártogatni. Holnap a maradék néhány szeletbõl jó ropogós bécsi szeletet készítek majd.
Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártással
Hozzávalók:
- 60 dkg borjúcomb
- 10 dkg (üveges) kapribogyó
- 1/2 citrom
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 1,5 dl húsleves
- 2 dl tejszín
- 1 tk keményítõ
- só
- bors
sütéshez:
- vaj
Elkészítése:
- A hús felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk.
- Sózzuk, borsozzuk, citromlével megcsepegtetjük, 15 percre félretesszük.
- Serpenyõben kevés vajat olvasztunk, kérget sütünk a hússzeletekre, kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, folyamatosan pótolva a folyadékot alatta.
- A húst kiszedjük, fóliával lefedve melegen tartjuk.
- A visszamaradt zsiradékot - ha kell még kevés vajat teszünk hozzá - felöntjük a borral, elpárologtatjuk a levét, hogy csak a zamata maradjon az ételben.
- Hozzáadjuk a kapribogyót, kicsit átkevergetjük, felöntjük a húslevessel, összeforraljuk.
- A keményítõt kikeverjük a tejszínnel, besûrítjük vele a mártást.
- Tálalásnál a hússzeleteket tányérra rendezzük, leöntjük a kapribogyómártással, burgonyakrokettel tálaljuk.