Citromos-bodzás muffin
sponsored links
Ez alkalommal egy igazán üde és frissítõ finomság készült, méghozzá bodzával. Puha, citromos muffinok bodzás-citromos sziruppal átitatva, amiket lágy, bodzás mascarpone koronáz. Jól hangzik?:) Végre ismét édeskés bodzaillat lengi be a környékünket és ez az illatfelhõ ihlette ezt a sütit. A virágokból készült is egybõl házi bodza szirup, és ezt használtam fel a sütiben. A végeredmény pedig egészen friss ízhatás lett, amit az enyhén bodza ízû, krémes mascarpone egészít ki. Nagyszerû kora nyári desszert akár piknikre is az elsõ meleg napsugarak mellé:)
Hozzávalók
Muffin:- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tk. sütõpor
- 1 dl étolaj
- 1 pohár (175 g) natúr joghurt
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek. bodza szörp
- 1 dl bodza szörp
- fél citrom leve és reszelt héja
- 2 ek. méz
- 25 dkg mascarpone
- 0,5 dl bodza szörp (ha esetleg íztelennek érezzük, több)
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés
- A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, míg egészen halvány sárga lesz.
- Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és simára keverjük.
- Majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a bodzaszörpöt is.
- A lisztet összekeverjük a sütõporral, majd a tojásos masszához szitáljuk és pár másodperc alatt simára keverjük.
- Papírral kibélelt sütõformába adagoljuk a tésztát, majd 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek.
- Addig elkészítjük a szirupot: a bodzaszörpöt a citromlevet és a mézet összekeverjük, majd elkezdjük melegíteni. Pár percig forraljuk, hogy egy kicsit sûrûsödjön.
- Mikor levettük a tûzrõl, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és hagyjuk langyosra hûlni.
- A megsült és még langyos muffinok tetejét egy villával több helyen megszurkáljuk, hogy a szirup jól beleivódhasson. Meglocsoljuk õket a sziruppal.
- A krémhez a mascarponét elkeverjük a bodza szörppel.
- Megkenjük a muffinok tetejét a mascarponés krémmel, megszórjuk õket aprított pisztáciával továbbá használhatunk bodzavirágot is dekorációként.